De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste leden

in de spotlights

Inge

Het woord is dan eindelijk aan Inge!! Een groot deel van het forum heeft wel eens (in)direct met haar te maken gehad. Ze is, naast Marianne, de grondlegger van het forum en de naam achter Deleukstetaartenshop.nl en Taartopmaat.nl Inge vertelt ons over ‘vroegere tijden’; van workshops aan de keukentafel naar een huis wat uit zijn voegen barst. Ondertussen is haar bedrijf een onderneming om trots op te zijn, waar door een groot team keihard gewerkt wordt voor de cursisten en afnemers!

 • Hoe ben je op www.deleukstetaarten.nl terecht gekomen?
  Ik ben in 2003 begonnen met het maken van taarten. Ik volgde zelf een basiscursus, maar omdat mijn dochter al jarig was voor we daar in de cursus aan toe waren, ben ik op internet gaan zoeken en toen kwam ik de site van Marianne tegen. Ik heb haar gemaild en we hadden al snel een zeer leuk contact via de mail. Marianne heeft mij via mail min of meer door mijn eerste taart heen geloodst! Marianne zette haar eigen creaties altijd op de site, toen ik taarten begon te maken, plaatste ze mijn creaties er ook bij. Mijn eerste “echte” opdracht kreeg ik via een aanvraag die gedaan werd aan Marianne. Omdat zij toen nog een full-time baan had, schoof ze de opdracht door naar mij, ik mocht toen een 3D taart van de hulk maken! Een uitdaging, maar zeer geslaagd. Ik wilde graag een website beginnen met mijn eigen taarten, hoewel ik op de site van deleukstetaarten.nl inmiddels een eigen pagina had gekregen. Ik heb toen de site Taartopmaat.nl gemaakt, grotendeels zelf, maar ook wel met hulp van Marianne. Toen Taartopmaat.nl meer werd dan af en toe een taartje, heb ik mijzelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en me bij de belastingdienst aangemeld. Na ongeveer een jaar ben ik begonnen met het geven van cursussen en workshops, heel klein nog, in onze woning in Jisp, in de bijkeuken.

Veel mensen zijn bij mij begonnen, dat vind ik leuk. Leuk detail: een van mijn vroegste cursussen heb ik gegeven aan het duo Annette en Wietske. Mijn man Danny zag een en ander met lede ogen aan en vond dat ik te weinig vroeg voor de taarten die ik verkocht. Door de hobby leerde ik mensen kennen die ook dezelfde hobby hadden en ging ik wat groter inkopen omdat die personen dan met mij “meebestelden”. Zo is het idee voor een webshop ontstaan. Daar zag Danny meer in, want het taarten maken en de cursus geven kon alleen ik bij ons in huis, maar in een webshop kon hij meer betekenen. De inkoop in de gaten houden, prijzen berekenen, logistieke processen verbeteren, dat is allemaal zijn “pakkie aan”. We zijn heel klein begonnen, als onderdeeltje van de site Deleukstetaarten. De artikelen hingen bij mij in de bijkeuken en een deel stond op zolder. Elke maand dat we weer meer verkochten, konden we meer inkopen. We hoefden voor ons bedrijf geen geld te lenen, maar kochten van de winst weer meer voorraad in. De shop groeide en ook de cursussen gingen goed lopen. We hadden echter maar voor 2 cursisten plaats, dus we gingen op zoek naar een groter huis. Dat vonden we in Koog aan de Zaan, de garage werd onze winkel-/webshopruimte en de cursusruimte. Er kwam een mooie workshop annex inpak tafel en we konden 6 cursisten tegelijk les gaan geven. Een slaapkamer werd na 3 maanden wonen tot voorraadkamer gebombardeerd, kinderen moesten opnieuw slaapkamers delen en de zolder raakte ook weer vol met voorraden…..

We hebben het in die ruimte 1 jaar volgehouden, toen werd het echt te klein. We gingen uit huis en naar een bedrijfs pand. Danny zegde zijn baan op en kwam full-time erbij, want dat was wel nodig. Ook konden we inmiddels personeel aannemen, het was echt keihard werken, maar ook leuk omdat je ziet dat het een succes aan het worden is. We gingen naar een groter pand, van ruim 200 m2. De workshopruimte kwam boven, we hadden een kantoor met bureau’s, kortom, helemaal “echt”. We konden inmiddels 12 cursisten herbergen, met nieuwe tafels, dus we gaven ook met 2 instructrices les om evenveel aandacht te kunnen geven. Maar ook dat pand werd ons te klein na een jaar…. dus weer verhuizen. We zitten nu op onze 4e locatie sinds we begonnen zijn. We hebben daar veel meer ruimte voor opslag, hetgeen ook wel nodig is. Ook het aantal personeelsleden is enorm gegroeid en blijft maar groeien…. we zijn dus, ben ik bang, nog niet klaar met verhuizen!

 • Hoe vaak per week kijk je op het forum?
  “Vroegâh” was dat dagelijks, maar tegenwoordig heb ik helaas echt tijd te kort. Ik kijk inmiddels slechts een paar keer per week op het forum, soms alleen even “koppen snellen” en soms zoek ik zelf informatie of bied ik eens een workshop of cursus aan als we nog een lastminute plaatsje vrij hebben. En ook wel eens als ik wil weten hoe men denkt over bepaalde nieuwe items, dus dan moet je denken aan dat wij een nieuw product introduceren (zoals recentelijk de nieuwe fondant of eerder de marsepein van FunCakes) en dan kan ik op het forum vaak lezen hoe de bevindingen zijn. Het is soms ook leuk om te lezen hoe mensen bij de deur op hun pakketje van ons zitten te wachten en dan zo blij zijn dat het op tijd geleverd wordt, dan zit ik achter te computer te lachen.
 • Wat vind je zo leuk aan het forum?
  Toen het net begon, was het een plek waar voor mij vooral “bekenden” op kwamen, mensen die je ook persoonlijk kent of daar beter leerde kennen. Marianne en ik hebben min of meer samen het idee van het forum gevormd, ik was daarvoor vaak te vinden op een ander forum (het Jip en Janneke forum, over kinderen en opvoeden) en het leek mij ook leuk om dat op taartgebied te doen. Ik vind het leuke van het forum dat iedereen daar terecht kan met haar/zijn vragen op het gebied van taarten en ik vond dat de sfeer er altijd goed was. Hoewel ik nu toch ook “leer” dat het ook wel eens minder leuk eraan toe gaat en ik had laatst mensen op les die niet durfden aan te melden omdat ze de sfeer soms zo hard vonden. Dat vond ik erg jammer om te horen en ik hoop dat dat niet te vaak voorkomt. Ik vind het juist zo’n gezellig forum, waarbij voor iedereen, beginners en gevorderden, een plek is.
 • Hoelang bak je al?
  Ik bak al 6 jaar, ik heb ongeveer 2.5 jaar via Taartopmaat.nl taarten gemaakt op bestelling, van hele grote en bijzondere tot kleine “normale” taarten. De grootste opdracht was voor een opening van een ziekenhuisvleugel, een 3D taart van een ziekenhuis voor ca. 300 personen. Ik ben nu zo’n 3 jaar geleden gestopt met het maken van taarten op bestelling en eerlijk gezegd mis ik het nog steeds niet!
 • Wat voor taart heb je als laatste gebakken en voor wie was die?
  Meestal maak ik, als ik cursus of workshop geef, zelf ook een taart (of een dummie) of een deel ervan. Zoals bijvoorbeeld een taart voor de Wilton Course 1. De taart zet ik dan bij ons in de kantine, dus dan is hij voor mijn collega’s. Ik heb vlak voor Pasen een Topsy Turvy workshop gegeven, die taart heb ik ook gemaakt, die was voor mijn eigen gezin.
 • Wat voor soort taarten vind je het leukst om te maken?
  Ik vond zelf taarten waarbij ik zelf mijn creativiteit kwijt kan het leukst. Dus liever maakte ik een taart waarbij bijv. de kleuren vast waren, maar ik verder zelf alles mocht verzinnen, dan een taart die er volgens een bepaald plaatje moest gaan uitzien. Ik vind stapeltaarten nog steeds erg leuk om te maken, maar 3D taarten ook.
 • *Heb je nog andere hobby’s naast het taarten bakken?
  Nee, ik heb het zo druk dat ik eigenlijk nergens tijd voor heb. Alhoewel, ik vind het ook wel een hobby om te kijken welke leuke nieuwe producten er in de markt komen op het gebied van taart decoreren, zodat we die weer in de webshop zouden kunnen aanbieden…. maar ja, dat is toch eigenlijk meer werk dan hobby.
 • Welke vraag mogen we jou niet stellen?
  Hoe zwaar ik weeg. (want als ik het hardop zeg, vind ik zelf ook dat ik naar de sportschool moet…)
 • Wil je nog wat aan alle medebakkers/-sters kwijt?
  Ik zou willen zeggen dat we elkaar moeten respecteren, dat iedereen naar zijn/haar eigen kunnen presteert en vooral dat je het plezier moet houden in het maken van de taarten. Ik ging op een gegeven moment zo over de top, dat ik het plezier erin kwijt raakte. Dus dat je teveel opdrachten aanneemt omdat je geen nee durft te zeggen tegen een klant, een familielid of een vriend. Dus hou het leuk door ook eens nee te zeggen als je geen tijd hebt of misschien als je een opdracht niet leuk genoeg vind. We moeten niet vergeten dat het eigenlijk allemaal begonnen is om de lol van het decoreren.

Ik wil ook nog wat zeggen tegen iedereen die een bedrijfje wil beginnen in het verkopen van taarten: denk na over je prijsstelling! Het is zo makkelijk om te starten en te denken dat alles wat je verkoopt meegenomen geld is. Totdat je eens goed gaat rekenen en je al je tijd die erin zit reëel laat meetellen, net als je ingrediënten, oventijd, tijd dat de mixer aanstaat, uitstekers, kleurstof, vulling etc. Reken dan maar eens uit wat je overhoudt per uur aan dat taartje dat jij verkoopt voor “slechts” 20 euro. Het is lastig om je prijzen te verdubbelen als je na een paar maanden merkt dat je er niets aan overhoudt, dus denk goed na en reken goed door wat reële vraagprijzen zijn.

 • Van wie zou jij graag een interview lezen?
  Iemand die ik al sinds het begin ken: van Peronne!