De Leukste Taarten: maak je zelf

1e NK Taartdecoratie

1e Nederlands Kampoenschap Taartdecoreren tijdens de Lentiade

Afgelopen weekend vond het allereerste Nederlands Kampioenschap Taartdecoratie plaats tijdens de Lentiade in het Gelderse Vuren. Het Nederlands Kampioenschap werd georganiseerd door Stichting Aan de Bak in samenwerking met MjamTaart!
Het NK is niet zomaar tot stand gekomen. Voor het 5-jarige jubileum van de Lentiade wilde organisator Rianne iets extra’s. Toen zij in contact kwam met Bertine van Stichting Aan de Bak werd gekeken of er iets met taartdecoratie gedaan kon worden. Maar dan niet zomaar een wedstrijd, maar graag een Nederlands Kampioenschap. Navraag leverde op dat dit nog niet bestond en dit jubileumweekend bleek de uitgelezen kans om het 1e NK een feit te laten worden.

Op vrijdag mochten de taarten worden binnengebracht in een grote tent op een marktkraam. Niet de meest ideale omstandigheden voor een taart, waardoor er vrijdagmiddag direct werd gejureerd zodat de kwaliteit van de taarten nog niet werd beïnvloed door weersomstandigheden. Zondag was te merken dat het vocht de taarten geen goed had gedaan, bloemetjes hingen slap en van de taart met de halve bollen waren de laddertjes tussen de bollen in naar beneden gestort.
Als er volgend jaar weer een NK komt kan op dat punt zeker nog heel wat verbeterd worden. Ook mocht er wat ons betreft wel meer bekendheid aan het NK gegeven worden zodat het niet de stempel krijgt van een gewone wedstrijd. Er werden al ideëen geopperd van een live wedstrijd waarbij de deelnemers ter plekke hun kennis en ervaring van verschillende taartdecoratietechnieken moeten laten zien. Nu heeft het NK, behalve de stempel NK, niets extra’s op een gewone wedstrijd. Wat niet wegneemt dat er prachtige taarten zijn ingeleverd en dat het niveau ongekend hoog was.

Eisen en jurypunten

Er zaten een aantal voorwaarden aan de inzendingen, zo mochten de taarten van binnen niet eetbaar zijn, er moest gebruik gemaakt worden van dummies. Alle decoratie diende wel eetbaar te zijn, met uitzondering van flower picks, bloemdraad en dowels, mits spaarzaam gebruikt. De taartplateau’s mochten niet groter zijn dan 35 × 35 vierkant, de hoogte was vrij te bepalen, het mocht zowel een 1-laags taart zijn als een toren van 5 hoog.

De jury, bestaande uit Bertine van Stichting Aan de Bak, Evelien van MjamTaart! en patissier Arthur Tuytel, had een aantal punten waar op moest worden gelet. Als eerste de orginaliteit; is het een veelgebruikt idee of niet, is er een eigen stempel opgedrukt? Het tweede punt jureerde de afwerking van de bekleding, netjes gewerkt, geen scheurtjes of vouwen in de fondant of marsepein. Ook de afwerking van de decoratie kreeg punten, geen rafeltjes, geen lijmresten of afdrukken van vingers of tooltjes. De laatste 2 punten gingen naar de toegepaste technieken, hoe meer technieken, hoe meer punten en naar de presentatie van de taart.
Dat het jureren geen makkie was bleek wel uit het feit dat er na een eerste jurering 4 deelnemers qua punten op de 3e plek eindigden. Opnieuw moest er kritisch worden gekeken om de uiteindelijke 3e plaats te bepalen.

De winnaars

Zondag werden de winnaars bekend gemaakt, wie ging er naar huis met de hoofdprijs; een midweekje Glamping? En wie mocht de chocoladeworkshop volgen bij Arthur Tuytel? Ook de 3e prijs was niet mis, een MjamTaart! cadeaupakket en abonnement. Als extraatje werd er nog een publieksprijs uitgereikt. Wie de meeste stemmen van de bezoekers kreeg ging naar huis met toegangskaarten voor Burgers’ Zoo.

De prijsuitreiking was spannend, ook voor ons, want we wisten dat er verschillende forummers meededen. We waren erg benieuwd of we straks een echte Nederlands Kampioen Taartdecoratie op ons forum hadden?
Het bleek dat we trots mochten zijn, ons forum was ruim vertegenwoordigd. De 3e prijs ging naar Linda (forumnaam FunLovin), een taart met veel lentebloemtjes en lieve vosjes. Jolanda (forumnaam Jolanda71) ging met de chocoladeworkshop naar huis voor haar taart met het roze vogelhuisje.
De grote winnaar was Annemiek (forumnaam Annemiek). Zij sleepte zowel de 1e prijs als de publieksprijs in de wacht met haar topsy tulpen lenten taart. Ondanks de vervoersschade waar ze erg van baalde, gelukkig kon ze bij aankomst nog het een en ander restaureren. Ze was blij verrast dat ze ondanks deze pech toch nog de 1e prijs kreeg. Hiernaast zie je een foto van de winnaars, in volgorde 3-2-1.

Natuurlijk zijn wij apetrots op onze forummers, niet alleen op de prijswinnaars, op iedereen die heeft meegedaan. Volgens jaar hopen we dan ook weer op een NK Taartdecoratie zodat de titel van Annemiek verdedigd kan worden, of misschien komt er wel een nieuwe kampioen tevoorschijn.

Kijk voor meer informatie over Stichting Aan de Bak op hun website

Voor alle taarten, neem een kijkje in de galerij. Wil je weten wie van de forummers er heeft meegedaan, kijk dan in het NK topic