De Leukste Taarten: maak je zelf

De lastige vragen

Lossen wij op!

De lastige vragen

Lossen wij op!

Marsepein, fondant, marsefond, icing, ganache. Wat gebruik ik wanneer?

 • Marsepein
  Marsepein bestaat grotendeels uit amandelen en suiker. Het is een stevig ‘deegachtige’ massa die gemakkelijk kneedt. Het droogt iets minder snel uit dan rolfondant en is iets vettiger. Je kunt het gemakkelijk kleuren. Felle kleuren maak je vaak iets gemakkelijker met marsepein. Ongekleurde marsepein is niet wit maar een beetje geelbeige. wil je graag een echt witte bekleding dan is marsepein minder geschikt.
 • Rolfondant
  Bestaat grotendeels uit suiker. Is goed kneedbaar en uitrolbaar.Is ook het enige alternatief wanneer de bekleding echt wit moet zijn. Wel plakt het soms wat meer dan marsepein. Maar het is meestal beter helemaal glad te krijgen dan marsepein, omdat marsepein wat korrelig kan zijn door de stukjes amandel. Tijdens het gebruik steeds goed afdekken, anders droogt het uit.
 • Marsefond
  Een combinatie van rolfondant en marsepein. Combineert de voordelen van beide materialen. Naar eigen inzicht verhouding bepalen, vaak werkt 1:1 erg goed.
 • MMF
  Een soort rolfondant die je zelf kunt maken, bestaat grotendeels uit gesmolten marshmellows en poedersuiker. Verwerkt ongeveer zoals gewone rolfondant.
 • Ganache
  Bestaat uit gesmolten chocolade en slagroom. Is dik vloeibaar. Je giet het uit over de taart. Het is wat minder gemakkelijk mooi glad rond de taart te krijgen dan marsepein of fondant. Is ook wat minder zoet, maar wel machtiger.
 • Icing
  Icing bestaat uit poedersuiker met een klein beetje vloeistof (water, evt. eiwit) en is een creme-achtige substantie. Het wordt wel eens gebruikt om een taart te bekleden, maar omdat het hard wordt komt dat niet vaak voor. Ook is het lastig glad te krijgen.
 • Botercrème
  Botercrème bestaat uit een combinatie van boter/margarine en poedersuiker. Het is een smeuige substantie waar je gemakkelijk mee smeert. Veel Amerikaanse taarten worden bekleed met botercreme. Vaak wordt er dan wel shortening, een plantaardig vet, ipv margarine of boter gebruikt. Eerst rondom een laag aanbrengen en dan koelen. Het is met een warm, droog mes goed glad te strijken.

Wanneer je prijsbewust bent, is het goed om te weten dat marsepein relatief het duurst is. Zelfgemaakte marshmallowfondant is relatief goedkoop.