De Leukste Taarten: maak je zelf

Kruimeldiefjes

Leonie en Femke hebben elkaar ‘ontmoet’ op het forum en bleken qua stijl van decoreren veel overeenkomsten te hebben. Na lang beraad en overleg sloegen zij de handen ineen om hun ideeën om te zetten in een boek. Hiermee ontstond het volk van de kruimeldiefjes, lange sprietige poppetjes, meestal vrolijk, maar soms ook een beetje boos of verdrietig. Met het boek Kruimeldiefjes kun je een kijkje nemen in hun wereld.

Het boek

Kruimeldiefjes meet 22 cm bij 27 cm en is maar liefst 180 pagina’s dik Met zijn dikke harde kaft heb je echt het gevoel een stevig boek in handen te hebben. De kaft oogt speels met zijn vrolijke letters en 2 decorerende kruimeldiefjes sieren de foto. De pagina’s zijn van stevig, glanzend materiaal en blijven goed omgeslagen liggen. Op het eerste gezicht lijkt het net een kinderboek, vrolijke kleurtjes en speelse letters decoreren de pagina’s. Per werkbeschrijving is een andere kleur pagina’s gebruikt. Ondanks deze bonte kleurenpracht is het boek overzichtelijk, de kleuren en de speelsheid leiden niet af.
Juist dat speelse maakt dit boek geschikt voor een taartboekenkast, immers, bij het decoreren speelt kleur ook een grote rol. En vaak zijn kinderen de grootste (en meest veeleisende) klanten.
Op de achterkant van het boek staan kleine stukjes tekst uit de inhoud en een kleine intro over de schrijfsters. Dit alles bijgestaan door een paar vrolijke kruimeldiefjes.
Een blauw lintje als bladwijzer maken het boek af.

De inhoud

Bij binnenkomst in het land van de Kruimeldiefjes kijken een tig-tal snoetjes je vrolijk, bedroefd of boos aan. De poppetjes uit het boek hebben een prominente plek gekregen aan de binnenkant van de kaft.
Daarna een intro over de schrijfster, Leonie en Femke introduceren het boek aan de lezer.
Alsof je door een dorpje loop lees je waar je moet zijn voor welk onderdeel; de bakkerij, de werkplaats, de kleermaker, je wordt rondgeleid als een nieuwe inwoner.
Omdat het uiteindelijk niet over een lief, klein schattig dorpje gaat maar over taart stappen we over op de tools, nodig voor het decoreren en het maken van de poppetjes.
Hoewel de poppetjes het hoofddoel van het boek zijn, wordt er ook kort ingegaan op het bakken van een biscuit, het vullen en het bekleden hiervan. Hiervoor zijn alleen geen recepten en tabellen opgenomen, waarschijnlijk een bewuste keuze om meer ruimte over te houden voor de poppetjes.
De basisopbouw voor een figuurtje wordt stap-voor-stap uitgelegd met meerdere foto’s per pagina. (Let bij het gebruik van houten prikkers op dat kinderen niet per ongeluk een hap nemen van de figuurtjes)
Per onderdeel van het lijfje wordt aangegeven hoeveel fondant of marsepein je nodig hebt en hoelang het armpje/beentje/lijfje moet worden. Boetseren voor dummy’s, iedereen kan het.
Al met al staan er 12 ontwerpen in dit boek, waarvan een aantal met meerdere figuurtjes. Met de uitleg in dit boek, ook qua gezichtsuitdrukkingen, kun je daarna talloze variaties maken van de poppetjes.
Her en der in het boek staan verhaaltjes, geschreven door jonge kinderen, elk verhaaltje past weer bij een kruimeldiefje uit het boek. Achterin het boek is er een pagina gereserveerd om je eigen kruimeldief te ontwerpen. Het boek sluit af met een dankwoord en een tweede wall of fame voor alle kruimeldiefjes.

Consusie

Hoewel het onderwerp van het boek zeer specifiek is, alleen taarten met de poppetjes erop, is het toch gelukt er een gevarieerd boek van te maken waaruit nog veel te leren valt voor een beginnende boetseerder. Het niveau is niet zeer hoog, iedereen zal met dit boek aan de slag kunnen maar er zit niet veel uitdaging in voor de gevorderden. Een ervaren taartdecorateur zal meer hebben aan de inspiratie dan aan de gedeelde kennis.
Toch heeft het boek een hoog ‘hebbuh’-gehalte door de vrolijkheid en de speelse manier van schrijven van het boek, het zal niet misstaan in de taartboekenkast. Kinderen zullen het boek ook graag pakken om er uit te lezen en plaatjes te kijken.
Een minpuntje is het missen van recepten en/of tabellen. Waarbij wel moet worden opgemerkt dat bij elk ontwerp staat aangegeven hoeveel marsepein of fondant er voor de taart nodig is.

Uiterlijk: 8
Foto’s: 8
Leesbaarheid: 8
Moeilijkheidsgraad: 2, totaal niet moeilijk

Titel: Kruimeldiefjes
Auteurs: Leonie van Goor & Femke ten Siethoff-Sipma
Aantal pagina’s: 180
Taal: Nederlands
ISBN: 9789048308729
Prijs: €19,99