De Leukste Taarten: maak je zelf

De lekkerste taarten

Bak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

Spritsen

Bereidingswijze

Deze heerlijk brosse spritsen worden gemaakt van een wrijfdeeg. Je kunt een wrijfdeeg in een staande mixer maken. Als je die niet hebt, dan voldoet het aanrechtblad ook prima. Het deeg is zacht en spuitbaar. Ideaal om mooie rozetten van te spuiten. Dit recept geeft ongeveer 40 koekjes.

Oven voorverwarmen op 165° C. Bakplaat bekleden met bakpapier.

Met staande mixer:
Doe de boter, basterdsuiker, vanille en zout in de kom van de machine. Meng dit met de waaier op halve snelheid, ongeveer 3 minuten. De substantie behoort zacht en romig te zijn.
Voeg het ei toe. Mix het geheel op bijna volle snelheid totdat het deeg een heel lichte kleur heeft. Dit duurt zo´n 7 minuten.
Doe de bloem bij het mengsel, klop dit nog kort op de laagste stand door. Eventueel de laatste restjes bloem met de hand en spatel er door heen werken. Het deeg is zacht en spuitbaar.

Met de hand:
Leg de boter op een schoon aanrecht. Wrijf dit glad tot een romige, luchtige massa.
Meng basterdsuiker, vanille en zout door de zachte boter.
Tijdens het wrijven het ei toevoegen.
Voeg de bloem in 3 gedeelten toe door de luchtig gewreven massa.
Het deeg is zacht en spuitbaar. Klaar om te verwerken.

Verwerken:
Vul de spuitzak, voorzien van gekartelde spuitmond, met het deeg.
Spuit het deeg in rozetten op een bakplaat. Met een diameter van ongeveer 3 cm. Laat voldoende ruimte (3 cm) tussen de koekjes vanwege het licht uitvloeien van het deeg tijdens het bakken. De koekjes kunnen ook in andere vormen gespoten worden, bijvoorbeeld langwerpig of in een S-vorm.
Geen spuitzak? Dan gebruik je twee theelepels om het deeg in kleine hoopjes op de plaat te plaatsen. Je kan er als extra nog geschaafde amandelen over strooien.

Bak de koekjes op 165°, in ongeveer 17 minuten gaar. Kijk kort voor het einde van de baktijd in de oven. Zijn de koekjes al goudbruin? Dan zijn ze gaar. Let op dat de onderkant niet te bruin wordt.
Haal de bakplaat uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Leg ze op een rooster om verder af te koelen.
Bewaar de spritsen in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze minimaal een week lekker bros.

Bron: Glutenvrijgenieten.nl