De Leukste Taarten: maak je zelf

De lekkerste taarten

Bak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

Cakeballetjes

Bereidingswijze

Voor degenen die veel restjes cake/ kapsel over hebben, het niet opsnoepen maar het wel zonde vinden om weg te gooien heb ik dit recept gevonden. Op diverse sites op internet, steeds weer net wat anders van samenstelling. De chocolade cakeballetjes met naturel cake en vanille botercreme aan de binnenkant vond ik qua smaak wat weg hebben van Melocakes (je kent ze wel, die soort negerzoentjes maar dan met een lekkerder koekjes onderin).

Hier vind je mijn manier:

  • Maak de stukken cake of kapsel heel fijn met de staafmixer (of heel goed prakken met een vork denk ik, het moeten echt fijne kruimeltjes worden).
  • Roer door de kruimels wat botercrème en melk (koffiemelk, jam of desertsaus kan ook) tot het een samenhangende massa wordt.
  • Per 100 gram biscuitkruimels meng ik er 80 gram stevige botercrème doorheen (dus 20gr. roomboter, 20gr. margarine, 40gr. poedersuiker en wat vanille extract).
  • Vervolgens maak je balletjes van het deeg. Het gaat ongeveer op dezelfde manier als gehaktballetjes draaien. Misschien moet je het wat beter in elkaar drukken. Ik gebruik een hele kleine ijstang om de bolletjes te maken. Ze wegen ongeveer 20 gram. Als je een grotere ijstang hebt kun je die ook gebruiken, vervolgens de bolletjes door midden snijden en weer mooi rond maken.
  • Je kunt ze dan om op te stijven ongeveer een uur in de koelkast of vriezer zetten. Als ik er lolly’s van maak, zet ik er eerst nog een stokje (saté-prikker, houten roerstaafje, maiskolfprikker) erin. Je kunt ze ook in de vriezer bewaren om later te versieren. Wanneer de balletjes zijn opgesteven kun je ze weer even uit de koelkast halen om ze iets minder koud te laten worden. Anders wordt de chocolade sneller ‘lelijk’ door de condens die aan de balletjes zit, balletjes uit de vriezer eerst laten ontdooien.
  • Vervolgens kun je de balletjes door de chocolade/ vloeibare fondant/ royal icing e.d. halen en ze naar eigen inzicht verder decoreren. Per 10 lolly’s smelt ik 100 gram (Callebaut) chocolade. Als alle callets gesmolten zijn roer ik er nog 50 gram callets doorheen tot ze allemaal gesmolten zijn. Daarna haal ik de lolly’s door de chocolade, snel versieren zoals je wilt nu de chocolade nog niet hard geworden is en in een stuk oasis/piepschuim steken om verder uit te harden. Er is nog wel wat chocolade over, maar daar kom je toch niet onderuit. Kun je nog mooi van de restjes wat chocolaatjes maken. Eet smakelijk!! Maar wees niet verbaasd als ze binnen no-time op zijn!!!

Recept en foto’s van Lonneke (Lonnes op het forum).
Klik hier om naar het ingezonden recept van Lonnes te gaan, voor tips, adviezen of om je vraag te stellen.