De Leukste Taarten: maak je zelf

De lekkerste taarten

Bak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

Botercrème met eiwitschuim (swiss meringue)

Bereidingswijze

Dit wordt ook wel (swiss) meringuebotercrème genoemd of 1-2-3 botercrème. Dit laatste is een goede naam, want het is makkelijk en het staat voor de verhouding van de ingrediënten. Dit recept is voldoende voor een taartje van 25 cm rond.

Werkwijze:
Neem een kom die op een pan heet water past. Handig is de kom van je mixer als die hittebestendig is. Doe de eiwitten en de suiker in een kom en klop ze goed door elkaar. Zet de kom boven de pan met kokend water; dit wordt ook wel au bain marie genoemd. Blijf nu voortdurend kloppen totdat de suiker gesmolten is en het mengsel goed heet is. Haal de kom uit de pan en mix op hoge snelheid totdat het mengsel stijve witte pieken maakt. Dit duurt zo’n 10 minuten. Zet nu de mixer op een lage stand en doe de boter er stukje voor stukje erbij, terwijl je blijft mixen.

Als alle boter opgenomen is, zet je de mixer op een hogere stand en klop je de crème totdat hij er luchtig uitziet. Voeg eventuele smaakmakers toe, meng goed met een spatel en schraap langs de randen van de kom. Mix de crème nogmaals een minuutje goed door. De crème ziet er nu mooi glad en luchtig uit en voelt zijdezacht aan. De meringue botercrème is een week te bewaren in de koelkast. In de vriezer 3 maanden houdbaar.
Op erg warme dagen is het verstandig een gedeelte van de roomboter door margarine of kokosvet te vervangen (maximaal de helft). Dit zorgt voor meer stabiliteit van je crème.

Bij gebruik van rauwe eieren is het belangrijk het risico op salmonellavergiftiging tegen te gaan. Salmonella is een bacterie die zeer gevaarlijke maag- en darmproblemen kan veroorzaken. Daarom moeten eiwitten voor consumptie worden verhit. Salmonella zal worden gedood wanneer voedsel door en door verhit wordt (boven de 70 °C). Controleer de temperatuur van de eiwit-suikeroplossing daarom met een kookthermometer.
Bron: http://www.food-info.net/nl/bact/salm.htm

Recept samengesteld uit diverse bronnen, o.a. tartacadabra.com.