De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Chocolade, streling van de zinnen

Als echte chocoholic kan ik het niet laten om een (absoluut subjectieve) review te schrijven over dit boek; ‘Chocolade, streling van de zinnen’.
256 pagina’s vol heerlijke recepten met als hoofdingrediënt de vrucht van de cacoaboon. Lang geleden meegebracht vanuit Zuid-Amerika en sindsdien niet meer weg te denken in de hedendaagse (bak)maatschappij.

De foto op de kaft laat niets te raden over, dit boek doet je watertanden en het is vrijwel onmogelijk om niet direct in huis naar een vergelijkbare reep op zoek te gaan. Eenmaal gevonden kunnen we verder lezen.
Het boek is verdeeld in 8 hoofdstukken, inclusief het voorwoord en register. Elk hoofdstuk begint met een prachtige close-up, er is duidelijk veel werk gestoken in de vormgeving en het beeldmateriaal.
Na een korte intro over de oorsprong van chocola en een minicursus op welke temperatuur chocola verwerkt moet worden, begint het boek met het leukste deel; de recepten.

Met paginavullende foto’s die je doen watertanden wordt het eindresultaat onthuld, op de pagina ernaast staat een ingrediëntenlijst en het recept. Het merendeel van de recepten is daarbij nog voorzien van tips of een alternatief, duidelijk aangeduid in een apart kader. Wat ik zelf vrij handig vind is de hoeveelheid van het eindproduct wat bij elke recept wordt gegeven, je weet direct hoeveel je moet maken of dat je na het bakken even een rondje langs de buren kan gaan om uit te delen. (Of niet uiteraard….)
Elk hoofdstuk bevat rond de 20 recepten en bijbehorende foto’s. Er is naar mijn idee veel energie gestoken in de diversiteit van de recepten, Waar andere receptenboeken nog wel eens verdwalen in een variant van een variant op een variant, is in dit boek vrijwel geen enkel recept vergelijkbaar met het vorige.
Daarbij is elk chocoladeverleiding vrij eenvoudig te maken, met een supermarktwaardige ingrediëntenlijst. Je hoeft geen stad en land af te zoeken naar dat ene exotische product om een recept te voltooien.
Naast chocoadeverleidingen waarbij je een oven nodig hebt staan er nagerechten, ijs, bonbons en heerlijke dranken met chocolade in. Ook hier is veel aandacht besteedt aan de fotografie.

Het boek blijft makkelijk open liggen en omdat een recept nooit meer beslaat dan een pagina, krijgen vieze vingers waarmee de pagina omgeslagen moet worden geen kans. Met zijn harde kaft en handzame formaat is het ook goed rechtop te zetten. Ik heb verschillende keren het brownierecept gemaakt wat zeker een blijvertje is, ook mijn omgeving reageerde er gelukkig erg positief op. Chocolade blijft wel altijd wat moeilijker om te bewerken, lees goed de inleiding en hou je aan de temperaturen. Daarom toch een wat hoge moeilijkheidsgraad.
Helaas staat er ook bij elk recept het aantal calorieën, in een boek over chocolade is dat iets wat best achterwege had mogen blijven.

Voor de ultieme chocoholic is dit boek echt een must-have. Wil je liever een aantal kilo’s kwijt laat het dan absoluut links liggen, kijk er zelfs niet even in!