De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Cricut (Cake)

Een review geschreven door Cindy

5 jaar geleden werd de allereerste digitale snijmachine voor thuisgebruik geïntroduceerd; de Cricut. Dit apparaat (door vele enthousiaste gebruiksters liefkozend “krekeltje”genoemd) maakte het mogelijk om hobbymatig patronen of letters van speciale cartridges uit papier en karton te snijden. De Cricut Personal wordt niet meer verkocht maar haar jongere zusje, de Cricut Create is te koop vanaf € 230,- en is ook leuk voor de taartenhobby. Je kunt bijvoorbeeld cupcake-wrappers of cadeaudoosjes voor je koekjes uit mooi karton snijden.

Sinds de introductie zijn er diverse modellen en 2 verschillende maten op de markt gebracht maar het principe is hetzelfde gebleven; mooie patronen computergestuurd uitsnijden. Helaas was de Cricut niet geschikt voor voedsel vanwege o.a. de blootliggende tandwielen. Daar is sinds kort verandering in gekomen. De Cricut-lijn is uitgebreid met de Cricut Cake. Zoals de naam al doet vermoeden kun je met deze variant patronen snijden uit fondant, marsepein, flower paste en bijvoorbeeld icing sheets. Goedkoop is hij echter zeker niet. Voor tussen de €400 en €450 krijg je het hoogglans rode apparaat, een snijmat (30×30cm), snijmes met meshouder, USB kabel, een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing, een instructie cd-rom en één cartridge met hierop meer dan 600 basispatronen.

Het product

De Cricut is als een ware een mini-computer en snijplotter in één. De afmetingen in cm zijn: 17,8 hoog x 54 breed x 19,1 diep en de machine weegt 6,1 kilo. Het is dus een flink apparaat wat je niet zomaar even op je aanrecht zet. De Cricut Cake heeft helaas geen opklapbaar handvat aan de bovenkant zoals bijvoorbeeld de Cricut Create heeft. Naast het flinke formaat van het apparaat zelf heb je ook voor het gebruik een aardig werkoppervlak nodig. De snijmat schuift tijdens het snijden door het apparaat heen en weer waardoor je, zowel aan de voor- als achterzijde, minimaal 30 cm ruimte moet hebben. Bij gebruik van de grote snijmat zelfs 60 cm.

Het gebruik

Na het openen van de doos kun je aardig snel aan de gang. De Cricut aansluiten op stroom, cartridge plaatsen, mes in de behuizing plaatsen, marsepein of bijvoorbeeld ouwel op de speciale snijmat “plakken” met behulp van wat crisco, de mat laden, een patroon en formaat kiezen en op “start”drukken. De standaard snijmat is 30×30 cm maar er is ook een mat van 30×60 cm verkrijgbaar (adviesprijs € 24,95, ook verkrijgbaar in de webshop) . De 30×60 cm mat is groot genoeg om de bovenkant of zijkanten van een taart in een keer uit te kunnen snijden. De Nederlandstalige gebruiksaanwijzing legt duidelijk uit waar alle knoppen voor dienen en begeleid je stap voor stap door het installatieproces en het eerste gebruik. Dit kun je ook zien in dit filmpje. Het snijden van de verschillende materialen vraagt wel enig geduld en behendigheid. Het is even uitproberen wat het beste werkt. Instellingen als snelheid en druk zijn hierop van grote invloed. Op de website van Cricut is een hele serie filmpjes te zien.

Het is zoals eerder aangegeven even oefenen om mooie patronen te kunnen snijden. Heel veel gebruiksters raken ietwat gefrustreerd als het resultaat keer op keer gerafeld uit de machine blijft komen. Houdt rekening met het feit dat het resultaat van een heleboel elementen afhankelijk is. De temperatuur en luchtvochtigheid in de gebruiksruimte spelen hierbij ook een grote rol. Wat handige tips zijn bijvoorbeeld de uitgerolde fondant een uur op de mat te laten “drogen” of een half uur in de vriezer te leggen. Ook kun je wat tylose door de fondant kneden. Te veel crisco zorgt er bijvoorbeeld voor dat je frosting sheet verschuift maar met te weinig crisco zal de sheet eerder opstropen.

Naast de materialen die wij taartenmaaksters graag gebruiken: marsepein, fondant, frosting sheets, ouwel, gum- of flowerpaste of modeling chocolate kan de Cricut Cake ook worden gebruikt voor het snijden van bijvoorbeeld: koekjesdeeg, kaas en tortilla’s. Kortom een mooie aanwinst voor in je keuken.

Als aanvulling op de bijgeleverde cartridge Cake Basics zijn er heel veel verschillende cartridges op de markt, variërend van € 35,- tot € 85,- per stuk. Alle Cricut cartridges zijn geschikt voor elke machine uit de Cricut-lijn. Maar wie een leuk assortiment met patronen wil samenstellen is dus al snel een lieve duit armer.

Maar er zijn tegenwoordig goede alternatieven voor de dure cartridges! De programma’s Sure Cuts a Lot en Make the Cut maken het mogelijk om zelf snijpatronen te maken. Hiervoor sluit je je Cricut aan op je computer d.m.v. de bijgeleverde USB kabel. Je kunt voor deze programma’s zogenaamde SVG files downloaden van internet (zowel gratis als betaald) maar ook lijnafbeeldingen (denk aan kleurplaten) importeren om deze vervolgens zelf om te zetten naar een snijpatroon. Eenmaal uitgesneden uit verschillende kleuren fondant kun je de onderdelen weer tot een afbeelding puzzelen. Beide programma’s hebben nagenoeg identieke functies. Voor je een keuze maakt kun je een trial-versie downloaden om je persoonlijke voorkeur te bepalen. Enige kennis van computers en basis beeldbewerkingsprogramma’s is hiervoor wel gewenst. Beide programma’s zijn online te koop en kosten ongeveer € 45,-.
Naast de eerder genoemde programma’s heeft ook Cricut een bewerkingsprogramma ontwikkeld. In tegenstelling tot Sure Cuts a Lot en Make the Cut heeft Cricut Design Studio altijd een cartridge als basis nodig. Het is dus een beperkt programma wat alleen toegevoegde waarde heeft als je veel cartridges hebt.

Conclusie

De Cricut Cake is een prachtig maar kostbaar apparaat dat van de hobbymatige bakster een flinke investering vraagt. Voor baksters die ook op bestelling werken kan het apparaat veel werk uit handen nemen. Wie bijvoorbeeld voor een cupcake bestelling van 200 stuks met de hand bloemen moet uitsnijden is met de Cricut aan haar zijde veel sneller klaar! Hierdoor kan het decoreren van taarten en cupcakes sneller rendabel worden gemaakt.

Voorbeeldtaart: Theemetkoekjes.nl