De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Cupcakes om te vieren (ebook)

Hoewel het heerlijk is om een boek door te bladeren kan de techniek van een digitaal boek heel veel voordelen bieden. Nu de tablets ook steeds meer gemeengoed zijn kan de taartwereld daarin niet achterblijven. Het boek Cupcakes om te Vieren is één van de eerste compleet digitale boeken, te downloaden als ibooks bestand in iTunes.

Het boek

Cupcakes om te Vieren is alleen te downloaden via iTunes en te bekijken op de iPad mits je de iBook app hebt. Deze is gratis te downloaden via iTunes. Het downloaden kan direct met de iPad of eerst naar iTunes op de computer en vervolgens gesynchroniseerd met de iPad.
Het is niet mogelijk om het ebook, dat als formaat .ibooks heeft, met een ander device te lezen dan de iPad. Deze restrictie is opgelegd door Apple en is een voorwaarde van iTunes om het boek te mogen (ver)kopen.
Met een filmpje zodra je het bestand voor het eerst opent leer je de mogelijkheden van het ebook. De opbouw is niet veel anders dan een papieren boek, maar zonder de tutorial mis je waarschijnlijk verborgen mogelijkheden. Dit is tevens een kleine minpuntje, een ebook heeft een minder duidelijk volgorde om aan vast te houden omdat je kriskras door het hele boek kan klikken. Het verschil tussen simpel bladeren in een ‘ouderwets’ boek is groot.
Het boek is zowel in het Nederlands als in het Frans en in het Engels te downloaden,

De inhoud

Na een inleiding over het concept ebook en de schrijfster zelf komen we bij de recepten. De foto’s op elke bladzijde zijn aan te klikken voor een groter formaat, een knijpbeweging of het kruisje in de hoek maakt ze weer kleiner. De foto’s hebben een goede kwaliteit, zelfs zonder Retina scherm (het nieuwste en helderste scherm van de iPad) is het prettig om te zien. Het loont vaak om bij interessante items te kijken of er iets gebeurt als je er op klikt. Je kan zomaar een filmpje tegenkomen, of extra uitleg.
Na de recepten voor de cupcakes volgen een aantal vaak gebruikte vullingen en toppings.
De basistechnieken zijn door de achterliggende mogelijkheden erg leuk om door te bladeren, elke techniek geeft een lijstje materialen en vervolgens een filmpje over de uitvoer. Dit heeft zeker een grote meerwaarde ten opzichte van alleen foto’s, ik ben fan!
Ook de materialen zijn interactief, zodra je er op klikt wordt het item vergroot en krijg je een extra uitleg.
De ontwerpen zijn aangeduid met 1, 2 of 3 cupcakes, deze geven de moeilijkheidsgraad aan. Onder de foto’s staat of er nog meer foto’s aanwezig zijn, het voldoet om de foto aan de kant te schuiven om de volgende te voorschijn te halen. Staat er een pijltje bij een foto, dan kan je daar een filmpjes openen. Bij de ontwerpen zonder een filmpjes hadden er meer foto’s moeten zijn om de uitleg te verduidelijken.

Conclusie

Doordat de beschrijving en de technieken voorzien zijn van filmpjes is het heel makkelijk om de cupcakes te maken. Sowieso vragen de recepten en ontwerpen geen ervaring, een gevorderde taartdecorateur zal hierom ook geen nieuwe technieken uit dit boek leren. Voor een beginner is het een goed boek om in te stappen, zelfs als je weinig met cupcakes doet. De technieken uit de filmpjes zijn uiteraard ook toe te passen op taarten en zelfs op koekjes.
Een ebook zoals deze is de toekomst, de mogelijkheid van filmpjes in een boek is ideaal. De prijs, €6,99, is ook zeer gunstig.