De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Dessert Tables

Mei 2012, het is lente. Ze had een warme start, een paar dagen zijn we verwend met heerlijk terrasweer. Maar als ik nu naar buiten kijk dan domineert het grijs. Ik zie nog veel winterjassen en de bloemen in de tuin lijken zich weer te hebben teruggetrokken in de grond.
Het wordt tijd om het heft in eigen hand te nemen, als de lente niet spontaan wil komen, dan halen we haar zelf wel in huis. Met taart, macarons, koekjes, kleur. En slingers. Dessert Tables!

Je ziet het steeds vaker bij verjaardagen of andere feesten. Ook bruiloften lijken de trend op te pakken. Dessert tables, ook wel sweet tables genoemd zijn in opkomst. Patisserie en stijl gecombineerd tot een feestje. Het is een sweet table waar al mijn vriendinnen jaloers op zullen zijn en waar ik stralend naast sta in mijn bijpassende stippenjurk en dito hoge hakjes. Mental picture

Heb je nog steeds geen idee waar ik over zit te fantaseren? Kijk dan eens op de blog van Monica en Saskya Kuhne, de auteurs achter het boek Dessert Table. Een aantal maanden terug is de Sweet Table Contest nog volop in het nieuws geweest, ook op het forum. Op hun blog zijn alle Nederlandse inzendingen nog eens terug te zien.

Het boek

Heb je na het bekijken van de site zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met een Sweet Table? Om de show te stelen op je verjaardag? Dan denk ik dat je ver komt met het nieuwste boek van de twee dames. Het vorige boek met de allesomvattende titel ‘taart!’ heeft al een beetje laten zien wat deze twee taartenthousiastelingen in huis hebben en zo op het eerste gezicht lijkt Dessert tables dezelfde stijl door de zetten. Het boek weerspiegelt wederom de vrolijkheid en het enthousiasme van deze zusjes.

De kaft alleen al is een voorbode van die o zo gewenste lente, de vrolijke kleuren laten je meteen de grijze lucht buiten vergeten. De stylish verantwoord gedekte tafel op de kaft zien we later terug in het boek.
Het boek pakt lekker vast, een beetje knuffelig, met zijn zachte kaft en vierkante handzame formaat. Een boek wat je prima op tafel kan laten liggen als decoratie. De titel, ‘Dessert Tables’, dekt de lading volledig en is simpel, wat zou betekenen dat iedereen het kan. Daar ben ik overigens vaak wat sceptisch over. Daarom heb ik ook geen roze jurk met stippen.

De inhoud

Omdat Monica en Saskya heel goed door hebben dat ze vooruitstrevend zijn met hun boek leggen ze eerst uit wat het maken van een dessert table inhoudt en waaruit de tafeldekking bestaat. En natuurlijk ook, waarom het zo leuk is. Patisserie, design en styling met als doel een (creatief) feestje.

De hoofdstukken 2 t/m 6 staan vol recepten. Elk recept is uitvoerig getest door de pro’s en keukenklunzen. Voor je door de recepten gaat bladeren, lees eerst 1.4, waarom het niet jouw schuld kan zijn als het baksel mislukt. Het valt op dat dit niet zomaar een receptenboek is, maar een boek met heel veel achterliggende informatie en tips. Over bakken, over decoreren, over planning. Over dit boek is goed nagedacht en dat geeft moed.

De meeste ingrediënten zijn in elke supermarkt te verkrijgen, de rest vind je in gespecialiseerde taartdecoratiewinkels. Bij de recepten staat helaas niet altijd hoeveel lekkers je er uiteindelijk uit krijgt. Al is het maar een richtlijn, ik lees dat graag van te voren, dan weet ik of ik in één keer klaar ben of niet. En, most important, hoeveel ik tussendoor op kan snoepen zonder dat ik daarna te kort kom.

Naast cakerecepten en ander lekkers leer je zelf royal icing te maken. Het verwerken van de fondant en icing wordt ook meegenomen, de decoratie die gebruikt wordt op de taarten is duidelijk uitgelegd. Dit staat overigens wel in een apart hoofdstuk van het boek, niet bij de dessert table zelf.
De decoratie van de dessert tables is met zorg uitgekozen en geïllustreerd door veel foto’s. Als je zelf niet zoveel inspiratie hebt en dit binnenkort ook niet verwacht, kun je de uitnodigingen en kaartjes die je in het boek hebt gezien downloaden van de site www.kuhnecakes.com.

De opbouw van het boek is sowieso anders dan ik had verwacht. De taarten hebben hun eigen hoofdstuk, ze staan niet bij de desbetreffende dessert table. De decoratie van de taarten staat daarop weer samen in een apart hoofdstuk. Je vindt dus niet een hele pagina over 1 taart, het bakken en decoreren moet je zelf bij elkaar zoeken. Het is even wennen.

Conclusie

De vrolijkheid van de kaft is al een reden om dit boek op tafel te hebben liggen. Dat en de heerlijke recepten die er in staan. Trouwens, niet alleen de recepten, het is ook het decoreren, het designen en stylen. Monica en Saskya geven je het vertrouwen dat het ook jou lukt om die mooie dessert table te maken. Ik durf het wel aan.

Als je ‘s morgen de hagelslag al zo neerzet dat het perfect past bij het kuipje boter, of het gevoel hebt dat je dat zomaar zou kunnen doen, dan kan ik dit boek van harte aanraden.
Interesseert het je niets, geef dan dit boek cadeau aan iemand die dat wel doet en nodig jezelf alvast uit voor het eerst komende feestje.