De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Dutch Cake Event 2010

Waar vorig jaar het Dutch Cake Event nog werd gehouden in Beek, afgelopen 16 en 17 januari was een sporthal in Sittard the place to be voor taartminnend Nederland en omstreken. Een ruimere locatie en daarbij ook een grotere parkeergelegenheid.

Bij binnenkomst werd meteen de aandacht getrokken naar de wedstrijdtaarten, deze waren verassend leuk opgesteld in het midden van de zaal. Elke taart had zijn eigen vierkante tafeltje, waardoor je rondom de taart kon lopen en daarbij alle kanten kon bewonderen. Helaas zijn niet alle wedstrijddeelnemers op komen dagen, een aantal tafeltjes stond daarom leeg. Omdat de organisatie daar ook over viel worden de inschrijfregels voor volgend jaar aangescherpt, wie A zegt moet ook B zeggen!

Omdat de wedstrijdtaarten allemaal dummy’s waren, was er geen taart om te eten. Alleen de bijbehorende proeftaartjes werden na de jurering aangevallen, voornamelijk door wedstrijdgenoten die het taartje van de ‘concurrent’ ook wel wilde proeven. Nogmaals, de opstelling van de taarten was een grote pluspunt, zo was ook de achterkant van een taart goed zichtbaar, voor sommigen een puntje om mee te nemen bij volgende wedstrijden. Een klein nadeel eraan is dat zoveel ruimte om een taart heen blijkbaar ook uitnodigt om er aan te komen, erg jammer dat dat ook gedaan werd.

De stands waren aan beide zijkanten van de zaal geplaatst met naast vrijwel elke winkelstand een demonstratietafeltje. Op deze manier waren er geen gangpaden en was er voor iedereen ruimte genoeg om rustig te kijken èn te kopen. Ook kinderwagens en rolstoelen hadden ruim baan, zonder boze gezichten en zere enkels. Alle vragen werden uitgebreid beantwoord en wilde je graag zien hoe iets werkte kon je terecht bij de tafeltjes naast de stands. Daar werd alles gedemonstreerd wat je wilde zien en ook hier kon je antwoorden krijgen op al je vragen.

Voor de workshoppers was er boven de zaal een ruimte ingericht, vanwaar je boven de stands uit kon kijken. Voor de last-minute beslissers was het ook mogelijk op de dag zelf nog in te schrijven voor workshops. De workshops werden gegeven door zowel Nederlandse taartkunstenaars als de Engelse Lisa Slatter en Karen Goble. Vanuit de zaal kon je de bovenruimte in kijken en het zag er erg gezellig uit. Op diezelfde verdieping was de catering ingericht, ze waren duidelijk niet voorbereid op zo’n beurs, zeker niet een beurs met dummy’s in plaats van eetbare taart. Al vroeg in de middag werd het laatste broodje verkocht en moest er weer een nieuwe lading komen.

Het podium bevond zich in de hoek van de zaal, hier werden demonstraties geven op een scherm en op de tweede dag vond er de prijsuitreiking plaats. Je kon voor het podium plaatsnemen op de stoelen, wat een hele goede zet is geweest van de organisatie. Even uitrusten van het slenteren en daarbij ook nog iets opsteken.
Annelies had hier zaterdag haar vuurdoop, ze heeft voor ons een paar tipjes van de sluier opgelicht over de manier waarop zij haar geheel eigen stijl weet te creëren.

Het werd op beide dagen niet echt druk, de opstelling was ook zodanig dat iedereen vrij de ruimte had. Niemand hoefde te dringen bij de stands en van filevorming in de gangpaden was ook geen sprake. Elke stand had zo zijn eigen unieke hebbedingetjes, nieuw dit jaar was het werken met gelatine, ook de fpc-moulds worden wat meer bekend, net als de clickstix (tappits met uitdruksysteem). We zullen vast snel wat taarten voorbij zien komen met gelatinevlinders, -bloemen en -strikken.
Ook Duitsland was aanwezig; het Duitse forum ‘Tortentalk’ vertegenwoordigde ons buurland samen met het nieuwe Duitse tijdschrift ‘Magie des Zuckers’.

Ook op deze beurs was er een groot aantal leden van het forum met een inzending voor de wedstrijd gekomen. Daarbij zijn ze zeker niet voor niets gekomen! Maar liefst 8 van de 10 prijzen, inclusief de publieksprijs, werden in de wacht gesleept door een forumlid!!

Winnende taarten

De grootste winnaar was toch wel Caroline, naast de 1e prijs voor haar prachtige ‘India’stapeltaart kreeg ze ook de publieksprijs. Petra werd met haar ondersteboventaart 2e en Annemieke won met het thema ‘It’s a small world’ de 3e prijs.

In de categorie 3Dtaarten ging Anneke met de 1e prijs naar huis, zij had een prachtig sneeuwtafereel gemaakt. Jolanda mocht met haar gewaagde ‘eetbare’stapel de 3e plaats op haar naam schrijven.

De bloemenarangementen waren ook stuk voor stuk prachtig, met veel oog voor detail won Nicole de 1e plaats met haar stilleven. Dat een bloemstuk niet groot hoefde te zijn bewees Annelies met haar 2e plaats, zij won deze met haar miniatuur Biedermeier.

De winnaar van de 2e prijs in de categorie 3D taarten en de 3e prijs bij de bloemstukken is inmiddels ook bekend. Anna van www.annascakes.nl mocht deze 2 titels op haar naam schrijven. Gefeliciteerd!

Op het forum zijn nog meer wedstrijddeelnemers te vinden met hun prachtige inzendingen.