De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Een leven vol taart!

Exact 1 jaar na de geboorte van haar eerste boek ‘Een jaar vol taart!, verrast Wendy Schlagwein ons al met haar opvolger ‘Een leven vol taart!’. Ook dit keer is de buitenkant al een voorbode van een stijvol en met zorg samengesteld boek en dito taarten. Er is gekozen voor een zachte kaft en Wendy zelf prijkt op de cover met één van haar creaties. De taart wordt nog extra benadrukt door een glimmende laag. De vintagekleding van Wendy en de ‘versleten’ letters zijn een voorbeeld van goed doordachte styling. Dat zullen we terug zien in het boek.

Het boek

Het is een redelijk groot boek, 21,5 bij 26,5 cm, net geen A4 formaat. Het boek is bijna 2,5 cm dik, ondanks deze dikte blijft het boek goed open liggen. Het boek is geschreven in het Nederlands, in het najaar van 2012 komt ook de Engelstalige versie uit.
Een intro over en een bemoedigend woord van Wendy zelf is het begin. De ontwerpen kunnen beginnende taartdecorateurs afschrikken, maar dat is niet nodig, er is rekening gehouden met elk niveau.
Na de intro volgt een stukje termen en technieken, over de gebruikte materialen en ingrediënten, maar ook over de manier van uitleggen.
De bakschema’s die daarop volgen zijn erg handig. Per bakblik staat aangegeven hoeveel mix (Zeelandia of Funcakes) je gebruikt, het aantal eieren en hoeveel ml water er bij de mix gaat. Ook de baktijd staat erbij, al kan dat per oven verschillen, iets wat niet staat aangegeven bij deze schema’s. Hier zien we ook al de bolletjes met korte tips, die komen in het hele boek voor.

De inhoud

Dat het vooral een decoreerboek is bleek al uit de bakschema’s, een andere keus dan biscuit is er niet. Er zijn geen recepten opgenomen voor een lekkere cake. Ook de vullingen zijn spaarzaam, botercrème en banketbakkersroomm beiden gemaakt met een mix. De uitleg over en het gebruik van rice crispies komt dan ook als een leuk extraatje.
De basis, het vullen bekleden en eventueel stapelen, het komt allemaal aan bod. Gevolgd door de ontwerpen, waar het hele boek natuurlijk omdraait. Wendy heeft gekozen voor veel uitleg, waardoor er niet meer dan 14 ontwerpen in het boek pastten. Dit kan zeker geen kwaad gezien er heel wat te boetseren voorbij komt. Bij elke taart staat een kleine intro en de gebruikte materialen. Ervan uitgegaan dat je de basismaterialen zelf al bedacht had.
Alles wat geboetseerd wordt - en dat is veel - staat stap voor stap op de foto. Daarnaast staat er nog een uitleg bij waarbij niet is beknibbeld op de hoeveelheid tekst. De intro had het al beloofd, hier zal een beginnende decorateur ook goed mee overweg kunnen.

Conclusie

Een heel leven vol taart, van geboorte naar de 1e verjaardag, van de trouwdag tot het 50-jarige huwelijksfeest. Als de 50-jaar niet gehaald wordt, dan is er altijd nog de ludieke en originele scheidingstaart.
De ontwerpen zijn geschikt voor elk niveau en zeer gevariëerd. Het is jammer dat er niet meer recepten in het boek zijn opgenomen, hier is overigens - net als bij het aantal ontwerpen - bewust voor gekozen, zo blijft er meer ruimte over voor uitleg. Qua technieken blijft het boek vooral bij boetseren, hèt talent van Wendy.
Met een klein minpuntje voor het missen van recepten is het boek een aanrader voor de beginnende en ervaren taartdecorateur, met name voor de boetseerders onder ons.