De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Fondant test

Door Tirza Boer en Jolanda Tielemans

Het aantal verschillende merken rolfondant, dat in Nederland verkrijgbaar is, neemt razendsnel toe. We waren erg benieuwd wat nou eigenlijk de verschillen tussen de merken zijn en hebben ze aan een uitgebreide test onderworpen. We hebben bekleed, gemodelleerd, het laten drogen, geproefd en geroken.

Over het algemeen kwam elke rolfondant goed uit de test. Behalve Fodekor. Die scheurde aan alle kanten en smaakte heel vies, maar we bleken gumpaste te hebben in plaats van fondant. Die heeft dezelfde verpakking, wat dus heel erg verwarrend is! We hebben daarna wél de goede verpakking genomen.

Voor de vergelijking zijn alleen de standaard ongekleurde rolfondant van de verschillende merken getest. Bakels heeft bijvoorbeeld ook een extra witte versie van de Pettinice, maar die is buiten beschouwing gelaten.

De testpunten

Ten eerste is er uiteraard naar de prijs gekeken. Hierbij zijn de aanschafprijzen op het moment van aankoop gehanteerd. Wanneer je een grotere (10 kg of 5 kg) verpakking koopt, worden de verschillen aanzienlijk kleiner, dan bij kleinere verpakkingen. Niet alle rolfondant was in dezelfde maat verpakking verkrijgbaar, dus we hebben de kiloprijzen berekend bij de voordeligste verpakking. Uiteraard verschillen de prijzen nogal eens per aanbieder en in de loop van de tijd. Laat je dus niet verrassen, wanneer dit hier afwijkt van wat je zelf in de winkel tegenkomt.

Verder hebben we geroken en geproefd. We hebben voor chemische bijsmaakjes punten afgetrokken. We hebben ook gelet op rekbaarheid. Het is belangrijk dat de rolfondant niet meteen scheurt als je het oppakt, maar het moet zich ook niet als kauwgom gedragen. Iets ertussen in scoort dus het hoogst. Voor veel decoraties is het belangrijk dat rolfondant droogt en hard wordt, zodat het rechtop kan blijven staan. Rolfondant, dat heel erg snel droogt, gaat echter snel scheuren en werkt dus ook niet prettig. Tenslotte hebben we verschillende technieken losgelaten op het rolfondant.

Voor ieder onderdeel hebben we per merk punten toegekend: bij het beste resultaat de meeste punten, bij het slechtste de minste. De punten hebben we bij elkaar opgeteld en zo een all round winnaar aangewezen.

Conclusie

Het was enorm leuk om deze test te doen en alle soorten eindelijk eens naast elkaar leggen. Ik heb wel recensies over de verschillende merken, individueel bekeken, gelezen, maar als je ze direct naast elkaar gebruikt, kan je het toch wat objectiever aangeven welke nou fijner zijn. Tirza vindt het lastig om één merk te kiezen. Voor het meeste werk staat Callebaut met stip bovenaan, de smaak is echt fantastisch, het is als enige spierwit en heeft een fijne mate van rekbaarheid voor het bekleden. Voor decoratie die hard moet worden, werk ik graag met een fondant die snel uithardt en dat zou dan Bakels of Satin Ice zijn en voor modelleren zou ik Bakels nemen.

Jolanda ziet niet zoveel verschil als ze had verwacht. Alle fondants verschillen maar minimaal met elkaar. Zeelandia blijft zacht en is dus minder geschikt voor modelleren. Ook uit mallen en bij veiners geeft deze het minst gedetailleerde resultaat. De laag rolfondant op de dummy blijft ook nog steeds zacht aanvoelen, dus daar vind ik het ook niet geschikt voor. Satin Ice is iets gevoeliger voor vingers. Gevorderden kunnen hier waarschijnlijk prima mee werken, maar voor beginners is het misschien iets lastiger. Wat smaak betreft vind ik Satin Ice de lekkerste, de enige met duidelijk een andere smaak. Persoonlijk denk ik met alle merken te kunnen werken, maar mijn voorkeur gaat uit naar Callebaut voor het geheel en Satin Ice voor de smaak.

Toch laat de uitkomst van de testresultaten een heel ander beeld zien. Dit heeft vooral te maken met de prijs. Zo scoort Niels de Veye de eerste plaats als je de prijs per kg meerekent. Doe je dit niet, dan staat Callebaut wel bovenaan. Hoewel de verschillen inderdaad minimaal zijn in de top, is er wel een groot verschil met de ‘verliezers’, die ondanks het weglaten van de prijs onderaan blijven staan.

De resultaten van de test

Met winkelprijs:
Niels de Veye ~ 62 punten
Funcakes, M&B, Callebaut, Fodekor ~ allevier 61 punten
Bakels ~ 59 punten
Satin Ice ~ 58 punten
Wilton ~ 56 punten
RegalIce ~ 46 punten
Zeelandia ~ 38 punten

De winkelprijs buiten beschouwing gelaten
Callebaut ~ 59 punten
Funcakes ~ 57 punten
Niels de Veye, M&B, Bakels ~ alledrie 56 punten
Fodekor, Wilton ~ beiden 55 punten
Satin Ice ~ 53 punten
RegalIce ~ 42 punten
Zeelandia ~ 33 punten

Bakels
(Prijs per kg v.a. €5,99)
Bakels Pettinice is verkrijgbaar in zowel wit en extra wit als gekleurd. Door de stevige structuur is deze rolfondant vooral heel prettig om mee te modelleren. Het voelt in de mond iets korrelig, zoet en lost snel op. Het is één van de eerste merken rolfondant, die verkrijgbaar was in Nederland.

Fodekor
(Prijs per kg v.a. €4,16)
Fodekor is het huismerk van De Taartenfee. Ook deze rolfondant is in verschillende kleuren verkrijgbaar. De grootste verpakking is een emmer van 6 kg. De smaak is lichtzoet. Het droogt goed, met name na toevoeging van tylose.

Callebaut
(Prijs per kg v.a. €7,13)
Naast de bekende chocolade nu ook rolfondant van Callebaut. De rolfondant wordt aangeboden in emmers van 7 kg. Callebaut scoort op alle fronten hoog en daar is de prijs dan ook naar. Het is als enige rolfondant in de test spierwit en we zijn er beiden helemaal weg van.

FunCakes
(Prijs per kg v.a. €5,50)
Een merk dat in heel veel Nederlandse én Belgische taartdecoratie winkels te krijgen is. Tegelijkertijd één van de weinige merken in deze test, waarvan verpakkingen van 250 gram verkrijgbaar zijn én die rolfondant in verschillende smaken aanbied. De witte variant is er zowel met vanille- als met marshmallow smaak. In tegenstelling van wat nogal eens wordt beweerd, wordt deze rolfondant prima hard na het drogen.

M&B
(Prijs per kg v.a. €5,00)
Dit is een Engels merk dat door de winkels wordt geïmporteerd. Het is minder zoet dan de meeste andere merken en lost goed op in de mond. De score is over het algemeen hoog, maar voor rekbaarheid en modelleren scoort hij nog net iets hoger dan op de andere vlakken.

Niels de Veye
(Prijs per kg v.a. €4,70)
Maison Niels de Veye is de patisseriespecialist van Sligro Food Group. In verhouding met de prijs, de beste rolfondant uit de test. Perfect voor het bekleden van een taart. Voelt glad aan in de mond en lost snel op met een prettige zoete smaak.

RegalIce
(Prijs per kg v.a. €5,50)
RegalIce is net als M&B een Engels merk, maar het scoort stukken lager. Voor het bekleden van taarten is het een prima rolfondant. Voor het modelleren is de fondant echter niet zeer geschikt. Bovendien breekt het al snel, als het gedroogd en hard is. Ook in het gebruik met mallen laat het te wensen over.

Satin Ice
(Prijs per kg v.a. €5,00)
Dit Amerikaanse merk heeft al veel grote namen op het gebied van taartdecoratie aan zich weten te binden. De grootst verkrijgbare verpakking is maar liefst 10 kg. De karamelachtige smaak onderscheidt zich van de andere merken met hun suiker of vanille smaak. Je hoeft maar heel even te kneden om het zacht te maken en het laat al snel een afdruk achter als het wordt aangeraakt. De gemodelleerde kikker zakte volledig in elkaar.

Wilton
(Prijs per kg v.a. €8,75)
De rolfondant van het Amerikaanse Wilton wordt ook gemaakt in een grotere verpakking, maar hier in Nederland hebben we alleen die van 680 gram kunnen vinden, die daardoor ook meteen de duurste is in deze test. Het is een stevige rolfondant, waardoor het kneden en uitrollen niet zo eenvoudig is, maar daarentegen zeer geschikt voor bijvoorbeeld modelleren en frillen. De smaak is neutraal.

Zeelandia
(Prijs per kg v.a. €4,99)
Zeelandia is sinds ongeveer een jaar naast marsepein nu ook met rolfondant op de markt. In deze test scoort hij echter opvallend laag. Dit heeft er vooral mee te maken dat hij té rekbaar is en heel erg lang zacht blijft. De laag rolfondant op de dummy kon na een paar dagen nog steeds worden ingedrukt.

Met dank aan:
Cakesupplies
Cakes by Bien
4 The love of cake
De Taartenfee
Taart van Tirs
MjamTaart!

Datum test: Januari 2012