De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

I Love Cake 2008

Een review over het evenement ‘I Love Cake’, door Sandra.

Planet Cake organiseerde in het weekend van 31 mei/1 juni voor de tweede keer de
I Love Cake-beurs in Ahoy, Rotterdam. Denk dan niet meteen aan de afmetingen van de Huishoudbeurs; de I Love Cake-beurs speelt zich af in drie bescheiden ruimtes; een beursvloer, een wedstrijd-/workshopvloer en een demonstratiezaal. Maar: Rome en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd; zo’n evenement moet groeien. Opvallend was wel dat het dit jaar niet groter leek dan het jaar ervoor. Bovendien was het minder druk. Ik bezocht de beurs echter op zaterdag 31 mei, wellicht was het zondag drukker. Hieronder een kort verslag van mijn ervaringen.

Entree

Klantvriendelijk; ik kwam erachter dat het toegangsbewijs ontbrak in mijn envelop; ik had wel alle demokaartjes bij me en ook de brief met het overzicht wat ik besteld had. Daarop stond gelukkig de entreekaart wel aangegeven, maar ja, ik kwam er natuurlijk wel laat achter… Een dame van de organisatie gaf echter aan dat ik geen nieuw kaartje hoefde te kopen, en daar was ik erg blij mee. Overigens bleek toen ik weer thuis was dat het toegangsbewijs nog in mijn bureaula lag… Ik was door eigen schuld ook nog te laat voor de eerste workshop (en vroeg of het nog zin had om naar binnen te gaan). Toen bood diezelfde dame aan om het kaartje voor een andere workshop om te ruilen. Nou, veel aardiger kan het niet worden! Ik heb het afgeslagen overigens; het was ten slotte mijn eigen schuld.

Wedstrijdruimte

Heel jammer dat niet duidelijk stond aangegeven welke categorie waar stond, wat wel en geen wedstrijdtaarten waren, en waar de taarten dan vandaan kwamen die niet aan de wedstrijd deelnamen. Ook jammer dat de themataarten ‘man/vrouw’ gescheiden stonden opgesteld. Het was zoveel interessanter geweest als die samen, per maker/maakster geshowd waren geweest. Tenslotte vormden de meeste man/vrouw-taarten qua thema echt een geheel. Maar: ik was echt enorm onder de indruk van hoe het niveau in één jaar tijd omhoog gegaan was van de inzendingen!

Prijsuitreiking

Ik vond het heel jammer dat ze de prijsuitreiking tijdens een demo deden, en dan helemaal omdat de winnares van de categorie Vrouwentaart in die demo bleek te zitten… Het is toch leuk als je als winnaar even applaus in ontvangst mag nemen en dat het publiek even kan zien hoe diegene eruit ziet, zodat je weet wie je mag feliciteren. En dan is het voor een winnaar ook gemakkelijker om even de jury aan te spreken of er nog tips e.d. zijn. Het vreemde was ook dat iemand van de organisatie de demo binnenliep of Carol Haycox al begonnen was, omdat ze nu de prijsuitreiking gingen doen en dat te horen zou zijn in de demo. En vervolgens hoorden we niks meer… Het had absoluut wat grootser gemogen en graag op een moment dat iedereen erbij kon zijn.

Demonstraties

De eerste demo van Marion Frost heb ik dus helaas gemist (tip voor toekomstige Ahoy-bezoekers: ga er niet van uit dat Ahoy duidelijk op de ANWB-borden aangegeven staat…) Carol Haycox: haar zie ik gewoon graag, ze legt het allemaal zo leuk uit, heeft veel humor en houdt de zaal ook aangehaakt. Niet dat ik nou veel nieuws heb gezien/gehoord, maar dat maakt bij haar gewoon niet veel uit. Ik heb haar vorig jaar bij I Love Cake voor het eerst gezien, ik dacht ook in Birmingham en nu dus hier weer. Altijd leuk.

Workshops

De demo van Wendy vond ik enig! Zo leuk om haar daar te zien zitten en met humor en plezier te zien uitleggen hoe ze die mooie creaties nu maakt. Ik vond dat ze absoluut niet onderdeed voor de andere demo-dames! Belangrijkste: na haar demo had ik zin om aan de slag te gaan, dat had ik bij Debbie, Carol en Carolyn niet zo. Carolyn Harvey: tja. Bij deze demo had ik graag bij de ticketverkoop gelezen wat ze zou gaan doen, want ik heb dus echt helemaal niets-niets-niets met scrapbooken (en dan had ik me hier dus niet voor ingeschreven). Maar deze hobby is (was?) echt megagroot in Nederland, dus ik mag aannemen dat er veel mensen in het publiek in zichzelf aan het juichen waren dat ze voortaan twee geliefde hobby’s met elkaar kunnen verenigen op deze manier. Maar ik zal me een volgende keer niet zo gauw inschrijven voor een workshop van Carolyn. Debbie Brown: ik vond het jammer dat ze geen taart uit haar nieuwe bruidstaartenboek liet zien (komt binnenkort uit vertelde ze tijdens de demo), maar een (nogal) oud ontwerp toonde (clown op circuswagen). Aan de andere kant vind ik het wel gewoon erg leuk om haar aan het werk te zien. Een verzoek van mijn kant: de organisatoren van de Birmingham-beurs zorgen dat in het programma staat wat de demonstranten gaan doen, zodat je weet waar je je voor opgeeft. Ik zou het heel erg op prijs stellen als de I Love Cake-organisatoren dat volgend jaar ook doen!

Het aanbod was divers en ik vind die korte kleine workshops die ze boden voor een euro echt heel grappig. Ik heb een biggetje geboetseerd en dat kwam even perfect uit, omdat ik binnenkort een biggentaart wil maken. Binnen 10 minuten wist ik precies hoe en wat. Gevorderden (en die zijn er inmiddels genoeg in Nederland) trek je er echter niet mee; wat meer uitdaging (voor een wat ruimere prijs) is denk ik wel belangrijk voor die doelgroep.

Verkoopruimte

Helaas weer aan de kleine kant, maar dat neemt niet weg dat mijn portemonnee zo leeg was . Ik vind het jammer dat er geen speciale beursaanbiedingen waren (vorig jaar ook niet). Verder was het aanbod wat beperkt en zag ik weinig tot geen ‘nieuwe’ dingen. Het is natuurlijk ook lastig om de firma’s uit het buitenland naar Nederland te krijgen, maar: waarom dan niet meer Nederlands aanbod? Op Planet Cake na (organisator) waren er volgens mij alleen maar buitenlandse stands.

Al met al heb ik een leuke dag gehad. Volgend jaar kom ik zeker weer, al was het maar omdat dit soort evenementen alleen kan groeien met support. Of ik nu wel of niet wat leer is niet zo belangrijk, ik geniet alleen al van de wedstrijdtaarten, zeker nu ik weet hoeveel bloed, zweet en tranen die hebben gekost. En inspiratie doe je sowieso op!