De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Jem stencils

Hiske heeft voor ons deze uitgebreide review geschreven, ook de prachtige voorbeelden komen van haar hand.

Jemstencils zijn plastic stencils waarmee je figuren op je taart, cc’s of koekjes kunt sjabloneren.
Ze zijn te koop vanaf €2.95 tot €8.95.

Het product

Het stencil zit verpakt in een plat, doorzichtig plastic zakje, zodat je duidelijk kunt zien welk figuur er in zit. De stencils zijn over het algemeen niet groot, zo’n 6 bij 12 cm. Ze zijn van blauw, glad plastic waardoor ze ook goed schoon te maken zijn.
Je kunt de stencils iedere keer weer opnieuw gebruiken en ik vind dat je voor relatief weinig geld snel een leuk resultaat kunt krijgen.

Het gebruik

Er zit een Engelse gebruiksaanwijzing bij, maar die is niet erg uitgebreid. Er zijn op het forum wel wat tips en trucks te vinden. Maar zoals met de meeste dingen is het ook hier een kwestie van
uitproberen en het in de vingers te krijgen door veel te oefenen.
In de gebruiksaanwijzing wordt alleen gesproken over het gebruik met Royal icing, wat een beetje jammer is. De stencils zijn ook goed te gebruiken met botercrème (1:1) Meestal is daar nog wel een restje van over na het afsmeren van je taart, kleurtje erdoor en smeren maar. Misschien heb je nog wel andere “vullingen” die je toch hebt liggen ivm het maken van de taart. Ook daar zou ik zeggen, gewoon uitproberen, maar pas wel op met het eventueel smelten van je fondant, dus ik zou alleen “veilige vullingen” gebruiken.
Het voordeel van botercrème boven icing vind ik dat botercrème beter blijft liggen en makkelijker smeerbaar is. Icing moet de juiste consistentie hebben en als het te dun is loopt het makkelijk onder je stencil door. Botercrème daarentegen blijft gewoon liggen op de plek waar je het gesmeerd hebt. Met een beetje crisco tussen taart en stencil blijft het stencil beter op zijn plek zitten, druk niet te hard, dan heb je een afdruk in je taart wat zonde is.

Met de Jemstencils heb je met weinig middelen toch snel een stijlvol resultaat.
Je kunt het hele stencil gebruiken, maar ook delen ervan en je kunt verschillende stencils met elkaar afwisselen op één taart.
De figuren zitten soms dicht naast elkaar op het stencil, waardoor het lastig is om maar één figuur van het hele stencil te sjabloneren. Het makkelijkst is het dan om een deel van het stencil af te plakken zodat daar geen icing/botercrème doorheen kan komen. Ook moet je oppassen als je het stencil verplaatst om op een andere plek een figuur te sjabloneren dat je het stencil niet over een net gedecoreerd stukje legt. Als dat nog niet opgedroogd was krijg je vlekken.

De stencils zijn ook geschikt voor dusts en sprays. Let wel op met een spray dat je de rest van je taart goed afdekt, anders zie je de randen van je stencil terug op je taart.
Met dusts moet je goed uitkijken dat je dust niet onder je stencil terecht komt, dat geeft ook snel vlekken. Maar als je het goed doet kun je daar ook hele mooie resultaten mee krijgen.
Het is ook een idee de stencils bovenop een chocoladetaart of -cake te gebruiken met poedersuiker. Zo heb je snel een leuk effect op wat doorgaans niet zo’n spectaculaire taart of cake is.

Conclusie

Over het algemeen ben ik zeker tevreden over het gebruik van stencils, vooral als je niet zoveel tijd hebt voor uitgebreide decoraties. Ook is het zo dat je nog relatief weinig taartjes met stencils voorbij ziet komen, dus origineel is het (nu nog) zeker!