De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Martha Stewart's Wedding Cakes

Hèt boek voor wie zich meer wil richten op het decoreren van bruidstaarten, van de hand van Martha Stewart.
Een uitgebreide beoordeling geschreven door Tirza.

Het boek

‘Wedding cakes’ is een groot, zwaar, vierkant boek met om de hardcover een extra papieren kaft waar een foto op staat van een drukke taart vol met echt Engels spuitwerk.
De zwaarte van het boek zorgt dat het vrij goed open blijft liggen en daardoor ook goed blijft staan. Er staan veel foto’s van taarten in het boek met veel verschillende designs.
Het valt direct op dat er onderaan de voorkant van het boek staat dat het geschreven is voor zowel de decorateur als voor de bruid en bruidegom.

De inhoud

Het eerste deel van het boek geeft hulp om je bruidstaart uit te kiezen. Hier staan adviezen over wanneer je kiest voor een banketbakker en wanneer voor een gespecialiseerde decorateur op het gebied van bruidstaarten. Daarnaast staan er adviezen en informatie in over de proeverij, hoe je de bruidstaart kunt vervoeren en presenteren, tradities op bruiloften in allerlei landen en waar een groom’s cake voor dient. Zaken die je als decorateur ook graag wilt weten. Ook geeft ze suggesties voor stijlen afhankelijk van het seizoen, formeel of informeel, aan de zee of in de tuin, zodat je taart past bij zijn omgeving.
Het tweede deel bestaat voornamelijk uit foto’s van taarten. Bij de meeste foto’s is in een aantal regels beschreven waarvan en hoe de taart is gemaakt. Tussendoor staan er recepten met een beschrijving van hoe een taart is opgebouwd.
In het derde deel wordt van een aantal taarten beschreven hoe de decoratie wordt gemaakt en daar staan nog meer recepten. De bekende must-have recepten (botercrème, icing, kapsel) voor de decorateur staan hier ook in.
In de beschrijvingen in het boek staan allerlei begrippen uitgelegd, wat het is en waar je het voor gebruikt, zowel van tools als van icings. Met icings bedoelen de Engelsen vrijwel alles waarmee je een taart kan bekleden en decoreren; marsepein, fondant, royal icing, buttercream icing, pastillage etc.

Er staan veel verschillende taarten in, taarten waaraan je op ieder niveau kunt beginnen. Van simpele taarten met bijvoorbeeld grof schilderwerk, verse bloemen en koekjes als decoratie, tot taarten met ingewikkeld Engels spuitwerk en suikerbloemen.
Net als het verschil in moeilijkheidsgraad, zit er ook een groot verschil in de hoeveelheid tools die je nodig hebt. Bij sommige taarten heb je aan een basisuitzet genoeg en er wordt bij de how to’s veel uitgelegd met huis-, tuin- en keukenspullen.

Conclusie

Pluspunten:
Je vindt in dit boek veel informatie voor bakkers van bruidstaarten, dat is uitzonderlijk maar erg welkom. Er staat ook veel informatie in wat in andere boeken geen aandacht krijgt omdat die meer gericht zijn op de hobbybakster. Wil je je dus meer richten op de bruidstaarten en daarbij alles volgens de tradities laten lopen is dit boek zeker een aanrader.

Minpunten:
De how to’s staan gesplitst in het boek. Middenin het boek de foto, welk recept en hoe de taart is opgebouwd, achterin de decoratie. Dit is niet bepaald overzichtelijk.
Doordat er zoveel foto’s in staan en zo weinig how to’s, wordt er van sommige taarten die heel mooi zijn, niet uitgelegd hoe je dat resultaat kunt bereiken. Voor de gevorderde decorateur zal dat een echte uitdaging zijn, al schiet het boek dan wel zijn doel als informatief op decoreergebied voorbij.

Totale moeilijkheidsgraad (1-8): 6. Er staan een aantal projecten in die niet binnen het bereik van een echte beginner passen, voor de gevorderde decorateur zijn de ‘simpele taarten’ misschien geen uitdaging, toch vormen ze een mooie inspiratiebron.