De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Shoekit Bien & Tirs

In de test deze keer, de Shoekit van Bien & Tirs.
Sabine en Tirza konden geen enkele uitsteker vinden die aan hun wensen van een perfect schoentje voldeed. Wat doe je dan, als doorgewinterde taartdoos, je ontwerpt een eigen uitsteker. De verwachtingen zijn hoog, Tirza staat inmiddels bekend om haar prachtige schoentjes en geeft ook workshops met deze kit. Lukt het een ander ook om zo makkelijk met deze uitstekers te werken?

Het product

De verpakking is, heel origineel en eigenlijk ook heel logisch, een schoenendoos. In het roze, een kenmerk van Bien & Tirs.
De doos meet op zijn langst 20,5 cm, de breedte is 14,5 cm en is 10 cm hoog. De schoenendoos bevat alle benodigdheden voor een open en een gesloten schoentje (pump).
De inhoud bestaat uit:
~ een former voor de zool, hierop en /-in laat je de uitgestoken zool drogen
~ een mold om de hak te vormen, slim nog een keer verpakt in plastic zodat hij niet stoffig wordt
~ de rvs zooluitsteker
~ rvs uitsteker ‘full pump’ voor een dichte schoen
~ rvs uitsteker ‘wreef en hak’ voor een open schoentje
~ rvs uitsteker voor de hielkant bij een open schoentje
~ de gebruiksaanwijzing, 2 A4-tjes lang met foto’s

Het gebruik

Ik lees graag gebruiksaanwijzingen, zelfs die van de Ikea, zo ook deze. De gebruiksaanwijzing is duidelijk, met veel foto’s om de stappen in beeld te krijgen. Dat is vooral handig als je geen idee hebt wat er bijvoorbeeld met een ‘hak-wreef uitsteker’ wordt bedoeld, ik ben niet zo thuis in de schoenen, dus beeld is wel handig.
Onder de foto’s begeleidende tekst, goed leesbaar en goed omschreven. Let wel op met crisco vingers, het is papier en wordt daardoor snel vies.

Ik had nog gumpaste liggen, dus heb dat gemengd met gewone fondant (1:1) en voor de schoen gebruikt.
Het uitsteken met gewone fondant (en tylose erdoor) wordt beter en netter, met gumpaste krijg je eerder rafels. Die overigens wel prima weg zijn te werken.
De uitstekers zijn scherp, pas op voor je vingers. Het zijn stevige uitstekers, ondanks het dunne materiaal. Blijf wel goed uitkijken dat je ze niet vervormt tijdens het uitsteken.
Je kan per keer 2 schoentjes maken, er passen 2 zolen op de former. Het vergt wel geduld, een dagje drogen is noodzakelijk voor hak en zool.

De hak was even proberen, de eerste keer kwam de hak er dan ook vormeloos uit. Dit lag geheel aan het ongeduld van jullie web-redacteur.
De tweede keer, met wat meer geduld en de tips van Tirza in mijn achterhoofd, kwam de hak er wel mooi uitvallen.

De zool en de hak aan elkaar passen was nog lastig. De uitgestoken delen passen wel goed. De zool flexibeler later zodat hij beter op de hak zou plakken, was geen overbodige luxe geweest. Eetbare lijm ertussen en vervolgens weer een dag laten drogen lostte het probleem op. Daarna was het geen probleem om de zolen met hak om te toveren in 2 schoentjes. Het uitgestoken deel voor de dichte schoen paste ook perfect aan elkaar. Beide voorbeelden, het open schoentje en de pump staan in de gebruiksaanwijzing. De gemaakte schoentjes meten uiteindelijk 13 lang bij 8 cm hoog.

Conclusie

De schoen uitsteker is heel makkelijk om mee te werken. De onderdelen passen goed op en aan elkaar, mits je ervoor zorgt dat de uitsteker niet vervormt tijdens gebruik. Dat is meteen een klein, niet te vermijden nadeel. De uitstekers zijn van rvs en deze uitstekers zijn altijd wat flexibel. Het voordeel van rvs is dan weer dat ze goed en vrijwel zonder rafels uitsteken en niet roesten.
Uiteindelijk vind ik het hele fijne uitstekers om mee te werken, er is goed over de vorm en de mallen nagedacht.