De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Taartenagenda

‘Plannen is alleen maar goed om je hoofd leeg te maken’, zo werd me verteld. In je gedachten ziet het er allemaal goed uit, je schrijft alles in een agenda, op post-its, kladblaadjes, rondslingerende tijdschriften en op de palm van je hand, daar komen de meest creatieve ideeën uit tevoorschijn. Alleen de uitvoering laat vaak te wensen over. Het resultaat zijn wallen waar geen camouflagetruc tegenop gewassen is en een chronisch tijdgebrek.

Nu kan ik natuurlijk zeggen dat het probleem met het kopen van deze agenda verleden tijd zal zijn. Helaas, plannen is een makkie, je er aan houden een kunst.
Om het iets leuker te maken is er de Taartenagenda, vanaf oktober 2010 ligt deze bij de reguliere boekhandels en de Makro, maar hier hebben jullie alvast een voorproefje.

De agenda

Daar ligt ie dan, de eerste Taartenagenda. Hij ziet er ook ‘taarts’ uit; kleurrijk, zoet en gezellig.
De agenda meet 16,5 bij 17 cm (inclusief bladwijzer), groot genoeg om niet continu kwijt te raken, maar ook weer niet zo groot dat het een last is in je tas. Zelf ben ik vaak mijn agenda kwijt (wat niet), maar weiger om een hutkoffer mee te nemen alleen voor een agenda, dus het formaat spreekt mij erg aan.
Een ringband houdt de pagina’s bij elkaar, je zou er eventueel pagina’s uit kunnen halen zonder ze te beschadigen, je hoeft alleen de ringen van elkaar te buigen. Of alle bladzijdes wel blijven zitten tot het eind van het jaar hangt vooral af van het gebruik. Volgens mij, gezien de stevigheid, moet dat lukken. Ik vind zo’n ringband altijd erg handig en praktisch, je kunt er zo makkelijk een pen tussen steken.
Een rose rekbaar bandje houdt de bladzijdes bij elkaar. Bovenin piept er een klein stukje van de bladwijzer uit, die zullen we straks tegenkomen.
Wat ik zelf erg leuk vind, de kaft bestaat uit een stevig, maar buigzaam hoesje, in plaats van de afbeelding die er in zit kun je er ook een eigen foto in stoppen. Zo wordt de agenda nog persoonlijker.

De inhoud

Een vrolijke topsy turvy op de kaft leidt het nieuwe jaar in, ‘Taartenagenda 2011, Leer zelf gedecoreerde taarten maken’. Op de eerste bladzijdes kun je persoonlijke gegevens van jezelf, partner en de kinderen zetten, iets wat standaard is in elke agenda. Hier zit ook de rest van het boven de agenda uitstekende puntje, de bladwijzer is een deegroller! Erg leuk bedacht! De deegroller, gemaakt van stevig plastic, is tevens een lineaal en hij is heel makkelijk in en uit de agenda te halen.
De feest- en vakantiedagen staan er ook in, van zowel Nederlandse als Islamitische en Joodse feestdagen. Er is ook gedacht aan een verklarende woordenlijst om de gebruikte materialen toe te lichten. Achterin de agenda staat een lijstje feest- en vakantiedagen in 2012, samen met de mogelijkheid om de afspraken voor het volgende jaar alvast te noteren.

Na ruimte voor notities komt al de eerste how-to; de basistaart, gevolgd door het bekleden. Het bakken van een kapsel en bekleden van een taart wordt in woord en beeld vastgelegd, inclusief een aantal tips en een schema voor het gemiddelde aantal stukjes per taart. De how-to’s zitten net als de kaft in een hoesje, je kunt ze er dus makkelijk uit halen om mee te nemen naar de keuken. Pas wel op voor vlekken.

De werkdagen hebben genoeg ruimte om afspraken in te schrijven, de zondag deelt zijn hokje met de zaterdag en heeft er minder plek voor. Bovenin staat de maand en het weeknummer, onder de dagen kun je nog de naam van en jarige schrijven (er staat voorin ook een jaarplanner), die ruimte is verder te klein voor afspraken, maar daar is het blokje ernaast ook voor bedoeld.
Een aantal maanden geleden stond er op het forum een oproepje om een foto van een taart in te zenden, die zien we nu terug in de agenda. Bij elke week staat een foto van een taart of een tip.
Zelf wil ik graag een week in 1 oogopslag zien, dat kan bij de meeste weken, maar soms zit er een how-to tussen. Dat kijkt erg lastig, het was (voor mij) handiger geweest als deze tussen 2 notitie- of fotopagina’s zat, dan heb je geen gebroken week. Je kunt natuurlijk ook alle how-to’s naar achterin verplaatsen, wees wel voorzichtig met het buigen van de ringen.

De how-to’s zijn eenvoudig, voorzien van foto’s, maar beknopt, er is ook niet heel veel ruimte voor. De foto’s zijn vaak erg klein, vooral bij de topsy turvy. De uitleg van de topsy turvy is overigens wel heel erg duidelijk. Bij elke project staat een lijstje met gebruikte materialen, alleen de uitstekers worden niet bij naam genoemd. Als je ze ook wilt hebben moet je goed op de foto’s kijken welke het zijn en ze dan opzoeken in een webshop of winkel.
Er hadden wat meer notitiepagina’s in gekund, om recepten of aantekening op te schrijven. Misschien toch in combinatie met de projecten zodat de weken overzichtelijk blijven. Bovendien is het altijd handig om daar aantekeningen bij kwijt te kunnen.
De how-to’s zijn op glossy papier geprint en kunnen iets beter tegen vuil dan de beschrijfbare bladzijdes welke van papier zijn. Een agenda met alleen maar glossy bladzijdes komt er bij mij niet in, heb je net een afspraak opgeschreven veeg je er per ongeluk overheen met je hand en is het niet meer te lezen, geef mij maar papier. Nog een reden om niet je hele agenda mee te nemen naar de keuken, papier wordt snel vies.

Conclusie

Al met al is dit een leuke kleurige agenda, vrolijk en gevuld met taart. De how-to’s zijn vooral geschikt voor beginners, gevorderden kunnen er weinig meer mee dan inspiratie op doen (al is de topsy-turvy how-to voor beiden een aanrader). Het is ook geen volwaardig taartboek, de how-to’s zijn beknopt en de foto’s klein, daar moet je hem ook niet voor kopen.
Ik ben zelf erg blij met het matte papier, het kunnen zien van een week in 1 oogopslag en het formaat. Ook voor een gevorderde is het een hebbeding, boordevol taart en in plaats van de how-to’s kun je er altijd nog eigen foto’s in stoppen. Bovendien is het zelfs zonder de how-to’s een praktische agenda.
De prijs, €12,95 ligt iets hoger dan gemiddeld, al zal dat de echte die-hards niet afschrikken.