De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Tabellen

Er is veel vraag naar tabellen voor hoeveelheden mix, aantal stukjes per taart etc. Hoewel het soms lastig is een éénduidig antwoord hierop te geven, zijn er verschillende schema’s in omloop, bijvoorbeeld op Felicitaartjes.nl, De Leukste Taarten Shop en FunCakes.nl.

Voor onderstaand schema geldt:

  • Deze zijn gebaseerd op een een bakvormhoogte van 7cm.
  • Als je bakvorm lager is, kun je deze verhogen mbv een reep bakpapier
  • De eerste drie schema’s zijn gebaseerd op FunCakes Biscuitmix (Let op: ze komen ze niet volledig overeen met de verhouding op de verpakking zelf; dit heeft o.a. te maken met afrondingsverschillen en persoonlijke ervaring. Het blijft dus een handreiking!)
  • De hoeveelheid ei in gram is ná het breken van het ei (restjes zijn lekker voor een omelet)
  • Als je hele eieren wilt gebruiken, ga dan uit van ei maat M = ca. 50 gram en dan naar boven afronden
  • De hoeveelheden marsepein/rolfondant zijn een indicatie; dit hangt nauw samen met hoe dik je uitrolt
  • Pas de hoeveelheden aan als je hogere dan wel lagere taarten bakt
  • Het aantal personen per taart is ook een indicatie en kan +2 of -2 zijn, o.a. afhankelijk van de hoogte van de taart, de grootte van je stukjes etc.

Ronde vormen FunCakes Biscuitmix

Maat (cm doorsnede) 15 16 18 20 22 24 25 26 28 30 35
Biscuitmix (gram) 115 130 160 200 240 290 315 340 390 450 615
Ei (gram) 85 100 125 155 190 225 240 260 305 350 475
Water (gram=ml) 12 13 16 20 25 30 32 35 40 45 62
Marsepein/Rolfondant (gram) 325 350 400 450 525 575 600 650 700 775 975
Aantal stukjes 6 7 9 11 13 15 17 18 21 24 33

Vierkante vormen FunCakes Biscuitmix

Maat (cm) 20 25 26 28 30 35 40
Biscuitmix (gram) 255 400 430 500 575 780 1020
Ei (gram) 195 310 335 385 445 605 790
Water (gram=ml) 25 40 43 50 58 78 100
Marsepein/rolfondant (gram) 600 800 800 900 1000 1250 1500
Aantal stukjes 14 21 23 27 31 42 54

Blanda schalen (bolvormige schalen) FunCakes Biscuitmix

Maat (cm doorsnede) 5 12 20 28
Biscuitmix (gram) 50 270 400
Ei(gram) 40 210 310
Water (gram=ml) 5 27 40
Marsepein/Rollondant (gram) 200 450* 600*
Aantal stukjes 2 á 4 11* 17*
Download FunCakes maattabellen

De volgende tabellen zijn voor het basisrecept voor biscuit met ei, suiker, bloem, maizena en vanillesuiker. Zie hier de werkwijze bij dit recept. Met dank aan Desirée (djehr op het forum) die de tabellen voor ons heeft uitgerekend.

Ronde vormen Basis recept biscuit 1

Maat (cm doorsnede) 15 16 18 20 22 24 25 26 28 30
Inhoud (liter) 1,1 1,2 1,5 1,9 2,3 2,7 2,9 3,2 3,7 4,2 5,8
Ei (gram) 102 112 140 177 214 251 270 298 344 391 539
Suiker (gram) 62 67 84 106 129 151 162 179 207 235 325
Bloem (gram) 51 55 69 87 106 124 133 147 170 193 267
Maïzena (gram) 10 11 14 17 21 24 26 29 33 38 52
Vanillesuiker (gram) 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 17

Vierkante vormen Basisrecept 1

Maat (cm) 15 16 18 20 22 24 25 26 28 30 35
Inhoud (liter) 1,4 1,5 1,9 2,4 2,9 3,5 3,8 4,1 4,7 5,4 7,4
Ei (gram) 126 143 181 223 270 321 349 377 437 502 684
Suiker (gram) 76 86 109 134 163 194 210 227 263 302 412
Bloem (gram) 62 71 89 110 134 159 173 187 216 248 338
Maizena (gram) 12 14 17 22 26 31 34 37 42 49 66
Vanillesuiker (gram) 4 5 6 7 9 10 11 12 14 16 22
Download basisrecept 1 maattabellen

Onderstaande tabellen zijn voor het basisrecept voor biscuit met ei, suiker en bloem. Zie hier de werkwijze bij dit recept en HIER het topic met tips & tricks. Met dank aan Desirée (djehr op het forum) die de tabellen voor ons heeft uitgerekend.

Ronde vormen Basisrecept 2

Maat (cm doorsnede) 15 16 18 20 22 24 25 26 28 30 35
Inhoud (liter) 1,1 1,2 1,5 1,9 2,3 2,7 2,9 3,2 3,7 4,2 5,8
Ei (gram) 110 120 150 190 230 270 290 320 370 420 580
Suiker (gram) 66 72 90 114 138 162 174 192 222 252 348
Bloem (gram) 66 72 90 114 138 162 174 192 222 252 348

Vierkante vormen Basisrecept 2

Maat (cm doorsnede) 15 16 18 20 22 24 25 26 28 30 35
Inhoud (liter) 1,4 1,5 1,9 2,4 2,9 3,5 3,8 4,1 4,7 5,4 7,4
Ei (gram) 135 154 194 240 290 346 375 406 470 540 735
Suiker (gram) 81 92 117 144 174 207 225 243 282 324 441
Bloem (gram) 81 92 117 144 174 207 225 243 282 324 441
Downlaod basisrecept 2 maattabellen

Hoeveel stukjes gaan er uit een taart? Een handig snijschema voor je taarten vind je op onderstaande webpagina. De schema’s zijn gemaakt door Corina (Witje75 op het forum) en Jacolien (Jax op het forum).

Een tabel met het aantal liters per bakblik zodat je eenvoudig kunt berekenen hoeveel ingrediënten je nodig hebt, vind je in dit topic.

Snijschema's taarten