De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

Roosjes van MMF

Maak zelf mooie roosjes van marshmallowfondant

Maak met deze howto zelf mooie roosjes van marshmallowfondant (of marsepein/ rolfondant/ fudge/ bubblegum…)
Een howto van Lonneke “(Lonnes’ workshops taarten, icing, cupcakes & koekjes)”:http://www.lonnes.nl/

Benodigdheden:

  • marshmallowfondant
  • mesje
  • stukje bakpapier

  1. Kneed je fondant goed soepel. Rol er een worstje van.
  2. Snijd je worstje in minimaal 12 even grote stukjes.
  3. Pak twee stukjes samen en rol er een balletje van.

  1. Rol aan één kant een puntje aan het balletje en zet het rechtop.

  1. Pak weer twee stukjes en rol er een klein worstje van, ongeveer even breed als twee balletjes naast elkaar. Vouw je bakpapiertje dubbel. Leg het miniworstje in het midden van een helft je bakpapiertje.
  2. Druk het hele worstje een beetje plat.
  3. Duw daarna met je duim de rand van een helft zo plat als je kunt. Het randje is nu heel erg dun.

  1. Leg het blaadje op je vingers, leg het kegeltje erop zodat het blaadje een stukje boven het puntje uit steekt
  2. Vouw eerst de ene helft van het blaadje om het kegeltje heen,
  3. Vouw vervolgens de andere helft erover zodat je niks meer van het kegeltje ziet.
  4. Het blaadje mag nog een klein beetje open zijn aan de bovenkant, maar het mag geen groot gat zijn.

  • Vanaf hier maak je alle blaadjes op dezelfde manier:
  • Rol een balletje van één stukje fondant.
  • Druk het blaadje plat tussen het bakpapiertje.
  • Duw daarna met je duim de rand van een helft zo plat als je kunt. Het randje is nu heel erg dun.

  • Begin het eerste blaadje met het midden tegen de rand van het middelste blaadje. Plak de linkerkant (de onderste helft van de hoogte van het blaadje) vast en laat de rechterkant los zitten.
  • Probeer om de bovenste randjes van alle blaadjes ongeveer even hoog te laten beginnen als het middelste blaadje.
  • Schuif het tweede blaadje tussen het middelste en het eerste blaadje in en maak weer alleen de linkerkant vast.
  • Schuif het derde blaadje hier weer tussen en maak alle blaadjes vast.
  • Nu kun je eventueel de randjes een beetje naar buiten vouwen of er een klein puntje aan knijpen. Het is niet erg als niet alle blaadjes hetzelfde zijn.

  • Nu begin je aan de volgende rij blaadjes. Nu maak je er 5 op dezelfde manier als je de vorige 3 blaadjes gedaan hebt. (roos25)
  • Eventueel kun je nog een rij van 7 blaadjes eromheen maken, maar ik vind de roosjes zo meestal wel af.
  • De bovenkant van je roosje ziet er nu (hopelijk) mooi uit, maar waarschijnlijk is het onderaan nog wat te lomp en dik. Door net onder de blaadjes heel voorzichtig wat te rondom knijpen wordt het roosje daar dunner en kun je de onderkant er met een mesje vanaf snijden.
  • Als je hard knijpt gaat je roosje vanzelf meer open staan. Wil je dit niet moet je het heel voorzichtig doen.

  • Het geeft een heel leuk effect om met twee of drie tinten te werken. Je begint dan binnenin met de lichtste kleur en eindigt aan de buitenkant met de donkerste kleur.
  • Eventueel kun je nog een calyx maken. Dit hoef je alleen te doen als je de onderkant van het roosje blijft zien.

Let op: Het maakt echt niet zo heel veel uit hoe groot je stukjes precies zijn en of alle stukjes wel even groot zijn. Je hoeft het niet met een liniaal ernaast af te meten. Heb je te weinig fondant, pak je bij. Heb je teveel leg je het gewoon terug. Het is ook niet erg als alle blaadjes een beetje verschillend zijn of als er hier en daar een rafeltje aan zit. Hierdoor lijken je roosjes zelfs nog echter!