De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Blikje

Maak zelf een frisdrank blikje!

Een howto van Ria (Ricake, taartcreaties en meer!).

De howto is oorspronkelijk voor een magazine gemaakt!

Voor 4 stuks:

  • 1 cakerol smaak naar keuze, eventueel ook verkrijgbaar in de supermarkt.
  • Botercrème gemaakt van 75 gram boter, 75 gram poedersuiker.
  • 125 gram grijze fondant/marsepein
  • 250 gram rode of groene fondant/marsepein
  • Zilver poederkleurstof
  • 2 eetlepels eiwit glazuur(royal icing) eventueel naar wens gekleurd
  • Extra nodig: een afdruk in fimo klei of makinsklay van een
  • lipje van een frisdrank blikje. Eerst de mal afbakken(fimo) of goed laten drogen (makins)! Dus ruim van te voren voorbereiden.
  • Een paardenharen penseeltje
  • Een tissue

De gewichten voor fondant/marsepein zijn richt gewichten, als het goed is houd je zelfs iets over

Rol de grijze rolfondant uit tot een plak van 3mm dik.

Neem de mal voor de bovenkant van het blikje, strooi er lichtjes wat poeder bakkerssuiker over en duw het zachtjes op de fondant

Verwijder de mal en controleer af je afdruk gelukt is.

Steek daarna met een grote cirkel uitsteker of een glas, dat 4 mm in doorsnee groter is dan je mal, de bovenkant van het blikje uit de fondant. Herhaal dit nog 3 keer.
De restjes grijze fondant tot een compact bolletje kneden en meteen luchtdicht inpakken voor een volgend project.

Haal met je penseeltje wat zilver poederkleurstof uit het potje. Tik het eerst even af op je tissue en werk de kleurpoeder in de haren van je kwast. Je zal zien dat er een laagje poeder achterblijft op je tissue. Strijk de kleurpoeder op je dekseltjes. Zodra je merkt dat er minder kleurstof van je penseel afkomt, werk je weer wat kleurstof van de tissue af in je penseel. Zonodig kan je wat extra kleurpoeder uit het potje nemen.

Dan ga je nu verder met de cake rol te bewerken. Snijd van de cake rol de beide uiteinden af. Zodat je mooie gladde vlakken krijgt. Verdeel vervolgens de rol in vier gelijke stukken. Snijd voorzichtig met een scherp mes de korst van de cakerol. Door het korstje weg te snijden hecht de botercrème straks beter.

Neem een stuk stevig (vetvrij) papier of karton en vorm de rol voorzichtig tot een echt ronde rol.

Smeer de buiten kant van de cakerol in met de botercrème.

Bij dit project was de hoogte van de stukjes cakerol 6cm en de omtrek 16cm. Hiervoor rol je eerst een lap fondant uit van 28cm bij 16 cm. Je hebt namelijk 1 cm overlapping nodig om de bovenkant mooi af te werken. Zorg tijdens het uitrollen dat je de lap regelmatig een kwart slag draait, zodat je fondant niet vastplakt aan je ondergrond. Zonodig kan je een beetje poedersuiker of maizena eronder strooien tegen het plakken. Verdeel nu de fondant in vier stroken van 7 cm bij 16 cm.

Dan neem je één strook fondanten een stuk ingesmeerde cakerol. Leg één kant van de cake rol gelijk met de linkerkant van je strook fondant en rol het voorzichtig erom. Mocht de fondant niet naadloos aansluiten dan snij je de overlapping weg met een scherp mesje. Eventueel kan je met een schoon stuk vetvrij papier, de fondant nog narollen voor een mooi glad resultaat. Doe dit wel voorzichtig.

Vouw het uitstekende fondant gelijkmatig om naar binnen.

Doop een penseeltje in een beetje water, niet te veel!! Of gebruik een waterbrush. De waterbrush is een penseeltje met inde steel een waterreservoirtje waardoor je altijd gedoseerd je onderdeeltjes vochtig kan maken. En bevochtig aan de bovenkant de randen van de fondant.

Plak vervolgens het bovendeel met het lipje erop.

Je basis voor je cakeblikje is nu af.

Voor het versieren gebruik je royal icing. Dit is een garneerglazuur van eiwit met poedersuiker en water eventueel een paar drupjes citroensap kijk voor recepten op de website. Er zijn ook kant en klare mixen voor te koop. Neem twee eetlepels royal icing en verdun het met steeds een paar drupjes water totdat het dikvloeibaar is. Doe dit in een (papieren) spuitzakje en versier het blikje met letters of een ander motiefje.

Proost!!