De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

Glas-in-lood koekjes

Stained glass cookies

Djehr plaatste deze duidelijke howto in de rubriek Sjabonen, patronen & howto's op ons forum. Show je jouw koekjes die je met behulp van deze howto hebt gemaakt ook het forum ?

Wat heb je nodig:

  • Koekjesdeeg (zie dit topic voor recepten, het koekjesdeeg van Peggy Porschen heeft mijn voorkeur)
  • Deegroller
  • Uitstekers
  • Harde heldere snoepjes (bijv. rang)
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Voor deze snoepjes moet het middenstukje uit de koek minimaal 10 gram wegen. Als de opening namelijk kleiner is dan stroomt het koekje over. De snoepjes wegen ongeveer 5 gram per stuk.

Rol het koekjesdeeg tussen 2 stukken bakpapier uit tot een dikte van 5 mm.

Steek met de uitstekers koekjes uit en steek een extra koekje in het midden uit.

Leg de koekjes (mét middenstuk) op de met bakpapier beklede bakplaat.
Als de koekjes wat vervormen leg ze dan weer netjes. Haal vervolgens het middenkoekje er uit.

Doe de koekjes in de oven en leg 6 minuten vóór het einde van de baktijd in iedere open ruimte een snoepje. Dan zijn ze net gesmolten maar gaan niet koken. Hierdoor behouden ze hun kleur en krijg je mooi helder glas!

Bak de koekjes volgens het recept.

Er kunnen tijdens het bakken kleine luchtbelletjes ontstaan in de snoepjes. Als je dit niet mooi vindt kun je ze met een naald of een satéprikker doorprikken. Doe dit echter wel direct nadat ze uit de oven komen want door het afkoelen worden de snoepjes al snel stroperig.

Laat ze na het bakken volledig afkoelen op de bakplaat en haal ze er daarna voorzichtig af.
Als je het mooi vindt kun je ze verder versieren met royal icing.

Als je de snoepjes er de laatste 6 minuten van de baktijd indoet zien ze er zo uit:

en hier een kerstboom versie:

Inmiddels zijn de koekjes al menigmaal gemaakt en hier op het forum geplaatst.
Ter inspiratie hier een aantal links naar voorbeelden: