De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

Koekjes met royal icing

Hoe versier je koekjes met icing?

Een howto van Karen (De Koekjesfee).

Op de foto staat:

 • icing
 • koekjes
 • kleurtjes
 • zwarte spateltjes (gourmetspateltjes van de Hema)
 • kleine witte spateltjes (kunnen vervangen worden door lepeltjes)
 • plasic wegwerpsspuitzak
 • plastic spuitmondje nr 2
 • water
 • glycerine

 1. De gewenste hoeveelheid icing in een apart kommetje doen. Deze icing dient voor zowel de lijntjes als de invulling.
 2. Met een tandenstokertje de kleur bij de icing doen.
 3. Mengen…
 4. ...tot het volledig egaal gekleurd is

 1. Een druppeltje glycerine erbij
 2. Zoals je ziet kan het spateltje nog goed blijven rechtstaan (het heeft nog altijd de startconsistentie), dus nu komt er druppelsgewijs water bij.
 3. We voegen water bij tot de “lijntjesconsistentie”. De icing moet nu dik lopend zijn, maar blijft toch nog wat aan de spatel hangen. Het stugge moet eruit zijn.
 4. Deze consistentie is vergelijkbaar met chocopasta op een warme dag, wanneer je daar je mes insteekt om een boterham te maken.

 1. Dan knip je een puntje van de wegwerpspuitzak af en steek daar het plasic spuitmondje in.
 2. Die spuitzak zet je in een hoog glas zodat het gemakkelijker is om met icing te vullen. Je plooit de rand om over het glas, dan kan je dat zonder geknoei omhoog halen. Je neemt een gedeelte van de icing uit het kommetje. De rest in het kommetje wordt later verder verdund. Dan is je zak icing klaar. Je duwt de lucht eruit, duwt het puntje soms meer op zijn plaats.

 1. Even een testlijntje spuiten.
 2. Terug naar ons kommetje. Dat gaan we verder verdunnen dus. Altijd druppelsgewijs.Water, roeren, water, roeren tot je tevreden bent.
 3. Nu blijft de icing absoluut niet aan de spatel hangen en als het terug in het kommetje kringelt zie je dat het bijna meteen terug in de icing verdwijnt. De kringeltjes gaan weg.

 1. Lijntje spuiten tegen het randje van het koekje. Zorg hierbij dat de punt van je spuitzak het koekje niet raakt.
 2. Met een spateltje of lepeltje de vloeibaardere icing uit het kommetje op het koekje doen tot het helemaal gevuld is.Terwijl je dat doet laat je door je lepel of spatel de icing in elkaar overvloeien en dan trekt dat vanzelf strak. Is je icing net iets te dik nog krijg je een bobbelig effect. Is het te dun dan gaat het doorzichtig zijn en soms toch nog over het randje lopen. Sommigen doen deze vloeibaardere icing ook met een spuitzak. Dat moet je zelf ervaren wat je het liefste doet. Ik zelf vind dat dit een strakker resultaat geeft, maar het gaat natuurlijk wel trager vooruit.
 3. Nu laten drogen. Zo een uurtje of vier. Wil je evenwel een polkadot in de icing kan je terwijl het nat is met een spuitzak puntjes spuiten in de natte icing die dan uitzakken tot bolletjes.

 1. Als het kommetje wordt afgedekt met huishoudfolie kan je dat wel een paar dagen laten staan. Ik doe bij de plastic wegwerpzak een elastiekje aan het uiteinde zoals je ziet om uitdroging te voorkomen.
  Het voordeel van deze manier is dat je deze icing ook enkele weken kan blijven gebruiken. Net zoals de witte icing waar je mee begint.Gewoon het puntje even opensteken met een tandenstokertje. Als je na koekjes een week later aan een taart begint heb je dan een leuk voorraadje icing liggen. Klaar voor gebruik !
 2. Na het drogen een ander kleurtje gemengd en afwerken.