De Leukste Taarten: maak je zelf

De leukste taarten

Maak je zelf!

De leukste taarten

Maak je zelf!

Barbie

Barbie

De allereerste howto in de geschiedenis van DeLeuksteTaarten.nl!

In dit voorbeeld heb ik een barbietaart òp een ronde taart geplaatst. Alle foto’s zijn dus daarop gebaseerd, maar het is heel goed mogelijk om hem zónder ondertaart te maken. Dan ga je hetzelfde te werk, alleen zet je de taart op een bord of een kartonnetje dat je een stukje groter knipt dan je vorm. Daarop plaats je de taart aan de achterkant, zodat je op de voorkant van het karton nog de naam van de jarig kunt schrijven.

Benodigdheden:

  • een barbiepop (let op: niet zo’n “lange benen” pop, want dan steekt ze met haar billen een eind boven de taart uit, goed meten dus!
  • een grote tulband (vorm)
  • een kleine tulband (vorm)
  • evt. een ronde vorm van 28 cm die je onder de barbie kunt plaatsen.
  • een paletmes, als je dat niet hebt kun je een gewoon mes nemen.
  • marsepein of fondant

Hoe ga je te werk:
Je bakt de taarten in de vormen die je nodig hebt, het beste is het om dat een dag van te voren te doen (iets langer mag ook hoor) maar niet op de dag zelf omdat de taart dan nog te vers is.
Je hebt een barbie genomen die met haar benen ín de taart past en qua grootte er niet boven uitsteekt. Soms krijg je op de gebakken tulband zo’n bolling, die kun je er evt. afsnijden en dat rondje daarna gebruiken om je taart mooi conisch mee te krijgen.

Je kunt de taarten vullen met botercreme en/of een laagje jam. Plaats ze zo netjes mogelijk weer op elkaar en smeer de hele taart in met botercreme. Als alles er opzit, maak dan je paletmes (als je dat niet hebt, een gewoon mes) heet onder de kraan, afdrogen en met het hete mes de boter goed vlak maken. Aan de bovenkant blijft het gat zichtbaar.

Vervolgens rol je gekleurde marsepein of fondant uit op een met poedersuiker of maizena bestrooid werkvlak, dit strooien gaat mbv een fijne zeef het beste. Rol het zo gelijkmatig mogelijk uit tot je zeker weet dat het in een keer over de taart past. Het beste pak je het op met 2 armen of met behulp van je deegroller. Rol het niet te dun, dan scheurt het bij het eroverheen leggen. Ook moet je tijdens het uitrollen steeds je plak draaien, zodat het niet aan je werkvlak blijft plakken. Strooi rustig wat extra poedersuiker als dat wel het geval is.

Daarna til je de marsepein dus op de taart, laat het rustig even hangen. Indien je een strakke jurk wilt, moet je het op dat moment meteen zo vormen dat je de jurk strak krijgt (zoals bijv. bij sneeuwwitje).

Hierna ga je voorzichtig plooien vormen in de rok, maak zoveel mogelijk gebruik van de plooien die er in zitten en maak ze niet te dun door de 2 lagen marsepein tegen elkaar te drukken. Vorm her en der nog een extra plooi zodat het echt een rok wordt. Hierna snijd je de onderrand eraf. Voor de plooien pak ik meestal de keukenschaar, omdat je er dan beter bij kunt. Als je hem goed vind, druk je voorzichtig bovenin het gat open waar straks de pop in komt.

Nu pak je de pop en rolt een stukje marsepein uit voor de kleding. Je hoeft alleen het deel tot net onder haar middel te bekleden. Kijk zelf even hoe je haar aan wilt kleden. Evt. kun je van een bestaand kledingstuk een patroontje tekenen op papier, uitknippen en op je marsepein leggen en uitsnijden.

Soms maak ik met en soms zonder mouwtjes. Evt. kun je in een iets donkerdere of juist lichtere toon wat accenten aanbrengen, zoals ik ook gedaan heb in mijn voorbeeld.

Dan steek je voorzichtig de barbie in de taart, waarbij je oppast dat de marsepein van het lijfje niet door de taart omhoog wordt gedrukt, beetje sturen dus. Hierna kun je om het lijfje heen nog wat accentjes aanbrengen.

Ik heb dat hier gedaan door marsepein heel dun uit te rollen en dan een uitsteker van een bloem met een gat in het midden gebruikt. Door het gat groter of kleiner te maken komt hij ruimer of krapper om het lijfje. Door met het uiteinde een prikker voorzichtig over de uiteinden van de bloem te rollen, krijg je het “geribbelde” effect (pas op dat hij niet vastplakt! Dan pak je een nieuwe prikker). Hierna snijd je de bloem aan 1 kant open en plakt hem met behulp van een kléin beetje water vast rondom de barbie. Een volgende bloem maak je met een wat groter gat en evt. in een andere kleur. Je kunt ook gewoon zelf iets uitsnijden en om het lijfje heen leggen.

Dan maak je de ondertaart. Vul de taart naar behoefte, en zorg dat hij weer goed vlak is na het vullen. Indien hij nogal gehobbled is, kun je ipv de jam ook botercreme gebruiken om de oneffenheden te maskeren. Maak je werkvlak daarna goed schoon en zorg dat de taart op een karton of onderplateau ligt. Maak ook de randen goed schoon daarvan. Leg om de taart heen repen bakpapier, zodat je karton of onderplateau niet onder de jam komt.

Vervolgens smeer je de ondertaart in met hete abrikozengelei. Dit gaat warm het beste, het kan evt. in de magnetron. Zeef abrikozenjam wel van tevoren, dus: eerst de jam koken (bijv. 4 eetlepels) met wat water (ong. 1 eetlepel), dan zeven en dan kun je smeren. Let goed op dat je kwastje niet “verhaart”, evt. even losse haren verwijderen van te voren.

Vervolgens rol je een stuk marsepein uit, over de taart heen leggen en deze strak om de taart drukken met je handen. Het kan ook met een smoother, daar krijg je het goed glad mee. Daarna de randen afsnijden met een scherp mes of, beter nog, een kunststof mesje.

Hierna meet je de hoogte van de taart op, snij 3 stokjes (kleinste maat gordijnroede van de bouwmarkt, of duvels o.i.d.) op maat, zodat ze net aan de oppervlakte van de taart zitten als je ze erin steekt. Als je dit niet doet, zakt je barbie door je ondertaart heen. Zet ze erin zoals op de foto. Aan de achterkant 2 en ong. in het midden 1.

Zet nu de barbie op de ondertaart. Zet daarvoor eerst de barbietaart op een stuk karton dat net onder de taart past. Het beste gebruik je hiervoor vetvrij karton of karton bekleed met bakpapier. Dit karton wordt ondersteund door de 3 stokjes.

Maak evt. rond de ondertaart een leuke “omlijsting” om de ondertaart zoals ik gedaan heb met 3 rolletje marsepein, voorzichtig in elkaar rollen en dan om de taart heen leggen. Dat kan ook met 2 rolletjes trouwens. Of gewoon, 1 als je niet zoveel marsepein meer over hebt.

Versier de barbie naar behoefte, versier ook evt. de ondertaart en daar kun je dus ook de naam en leeftijd van de jarige opzetten.

Zet een marsepeinen taart liever niet in de koelkast, maar meer op een koele plek. Als je die niet hebt (bijv. hartje zomer) kán hij wel in de koelkast, maar je hebt kans dat de marsepein een beetje nat wordt als je hem er weer uithaalt. Dit geeft een glanslaag op je taart, maar heeft niet echt invloed op de smaak. Zet, indien mogelijk, je koelkast op standje 1, dat scheelt wel iets.

Heel veel succes!